Image

Карітас України провів тренінги для батьків дітей з особливими потребами

0 Comments


11.12.2015, Україна

В рамках проекту “Соціальна інклюзія та розвиток інтегративних центрів для молодих людей з особливими потребами в Україні” Карітас України провів разом із Карітасом Самбірсько-Дрогобицької єпархії та Карітасом Івано-Франківська тренінг для батьків дітей з особливими потребами.



Метою тренінгу було наснажити батьків на адвокатування реабілітаційних і соціальних послуг для дорослих дітей з інтелектуальними порушеннями, сприяти усвідомленню батьками необхідності відстоювати права дітей з огляду на кризу в країні.

Учасниками тренінгу стали понад 60 матерів неповносправних осіб зі Львова, Дрогобича, Стрия, Борислава, Івано-Франківська, Калуша, Отинії, Богородчан, Бурштина та Тисмениці.

Програма семінару передбачала інформування учасників про ролі матерів дорослих осіб з особливими потребами, а також дискусії з метою активізувати діяльність із самоадвокації з метою отримання фінансування реабілітаційних та соціальних послуг від органів місцевого самоврядування для досягнення їх життєздатності.

Під час тренінгу відбулась презентація понять «якість життя», «нормалізація», «баланс відповідальності держави і родини». Обговорювались зобов’язання України за Конвенцією ООН про права осіб з інвалідністю.

Окрім того відбулась групова дискусія про готовність учасників до виконання ролі батьків дорослих людей з особливими потребами, проведено порівняння потреб родини і державних гарантій для родини особливими потребами та обговорення світового досвіду організації підвищення якості життя осіб з інвалідністю.

Обговорювались принципи кампанії з групового адвокатування прав на соціальні послуги для людей з особливими потребами. З цього обговорення стало очевидним, що такі теми для батьків осіб з інвалідністю нові, і не так легко шукати шляхи спільного вирішення проблем та прийняття відповідальності за лобіювання соціальних послуг для групи осіб з інвалідністю, у тому числі – для власної дитини.

Чимало часу на тренінгах було присвячено відповідям на запитання учасників, які в основному зосереджувалися на проблемах дієздатності, опіки та піклування, майнових прав осіб з особливими потребами, проблемах взаємодії з владою.

 

Categories: Новини

Залишити відповідь