01.07.2016, Європа

Питання ключових прав та свобод переміщених осіб і біженців є надзвичайно актуальним для теперішньої України, яка стикнулась з безпрецедентним у своїй історії потоком вимушено переселених осіб . Соціальні проблеми міграції та допомога ВПО – один з пріоритетів діяльності Карітасу України, принципом якого є допомагати всім потребуючим незалежно раси, статі, віку, політичних, релігійних переконань чи соціального статусу.

Як повноправний член Карітасу Європи, Карітас України підтримує позицію Карітасу Європи стосовно права біженців на притулок. Ця позиція викладена у Меморандумі, який висвітлює позицію всіх європейських організацій Карітасу стосовно біженців, що шукають притулку в Європі. Головна його ідея – признання того факту, що кожен біженець має свою унікальну причину покинути батьківщину, тому при прийнятті рішення щодо надання статусу слід брати до уваги індивідуальний підхід, а не пропагований нині принцип «безпечної країни походження».

У прес-релізі, випущеному з нагоди опублікування даного меморандуму наголошується, що Карітас Європа займає принципову позицію неприйняття ідеї врахування факту громадянства біженців як фільтру, який використовується для відхилення клопотання про надання притулку і закликає Європейський парламент, Європейську Комісію та країни-члени відмовитися від поняття «безпечної країни походження». Замість цього, Європа повинна захищати принцип індивідуального права на отримання притулку, як це передбачено в Конвенції ООН про статус біженців 1951 року.

27 червня, члени Комітету громадянських свобод Європарламенту проведуть голосування щодо звіту за пропозицією Європейської комісії щодо поправок до директиви, що регулює ці питання. «Ми закликаємо всіх членів парламенту засвідчити свою відданість основним цінностям ЄС і захищати у всіх людську гідність і права людини. У нашому програмному документі ми пояснюємо, чому поняття «безпечна країна походження» йде врозріз з Конвенцією ООН про статус біженців», ¬‒ зазначила Шеннон Пфохман, керівник департаменту політики та адвокації Карітасу Європа.

Конвенція про статус біженців 1951 року засвідчує, що питання біженців повинно розглядатись «без будь-якої дискримінації за ознакою їхньої раси, релігії або країни походження», що означає, що біженці мають індивідуальне право вимагати притулку, яке не залежить від того, звідки вони прибули і до якої національності належать. Більшу того, деякі з країн, які досі включені у «безпечні списки» не відповідають Копенгагенським критеріям ЄС, які включають демократичні інститути, стабільність, верховенство закону і приєднання до основних міжнародних документів щодо прав людини. Як приклад Карітас Європи наводить країни Африки на південь від Сахари, біженці з яких, як правило, отримують наказ про депортацію після прибуття до ЄС. Разом з тим, ці люди мали кожен свою причину, аби шукати притулку в іншій країні і «безпечність» країни часто стає перешкодою присвоєнню статусу біженця. Карітас глибоко стурбований відновленням даного підходу.

Закликаючи до Європейський парламент відмовитися від концепції безпечних країн походження, Карітас Європа також закликає Європейську Комісію і держави-члени ЄС поставити основні цінності ЄС в центр їхньої роботи з питань міграції та надання притулку.

Ознайомитись з повним текстом Меморандуму можна на сайті Карітасу Європи