Image

Карітас та експерти підняли тему солідарності з постраждалими від війни на сході України

0 Comments

23 листопада 2018 року в приміщенні Інституту Права та Психології, НУ Львівська Політехніка, відбулася публічна експертна дискусія на тему: «Гідність та Солідарність з постраждалими від військового конфлікту в Україні».

Захід було організовано з метою привернути увагу громадськості до викликів взаємопідтримки у суспільстві в умовах військового конфлікту.

Модератором виступив Андрій Куликов, відомий журналіст, редактор, ведучий Громадського радіо, телеведучий та медіа-експерт.

На пропозицію модератора, дискусія розпочалась з хвилини тиші, присутні подумки згадували тих, хто постраждав за нашу свободу та особливо зараз перебуває у полоні.

Потім дискутанти спільно з експертами та гостями-учасниками обмінювались думками з практичного досвіду служіння: чи змінився вимір гідності людини за останні п’ять років в Україні, чи сьогодні люди помічають одне одного у потребі? Адже практичний вимір солідарності є одною з ключових ознак зрілого суспільства.

«Гідність – це внутрішній стержень людини, який впливає на її поведінку в умовах викликів», – висловила думку Ірина Сняданко, доктор психологічних наук, доцент Кафедри теоретичної та практичної психології, Інституту права та психології НУ Львівська Політехніка.

«Чи біль роз’єднує, чи біль може об’єднати? Чи на Гідність потрібно заслужити, чи вона є вроджена в кожному з нас від початку, тільки потрібно її пробудити?Чи я належно захищаю кордони власного серця? І це не питання переселенець ви,чи військовик. Чи я заздрю сусіду, чи вчусь від нього та радію його досягненням?», – приєднався до дискусії Максим Бондаренко, родинознавець, менеджер проектів Карітасу України, автор моделі інтеграційних Центрів Підтримки Сімей.

«Абе П’єр почав рух Емаус з того, що попросив бездомного ветерана допомогти йому допомагати іншим. Саме здатність до співчуття та практична солідарність є проявом зрілості громади та суспільства», – сказав о.Олег Жаровський, Голова Ради спільноти взаємодопомоги ГО «Емаус-Оселя»

«Найбільш незахищеною на сьогодні є категорія переселенців, які втративши свій дім захищають нас на війні. Блаженніший Любомир казав, що найважливіше, це – бути людиною. Я ж, бачачи різні ситуації на війні можу сказати – головне це за будь-яких умов залишатись Людиною», – наголосив Тимур Баротов, український військовик, морський офіцер, капітан II рангу, громадський діяч, журналіст. У березні 2014 року під час українсько-російського конфлікту в АР Крим координував евакуацію кримських татар до Львова

Усі диспутанти дійшли спільного висновку, що тільки особисто спілкуючись, пізнаючи реальні життєві історії та діючи разом з іншими, де-факто своїми ж громадянами, ми можемо подолати руйнівну хвилю стереотипів та не піддатись на різного типу маніпуляціям.

Організаторами заходу виступив МБФ Карітас України в рамках проектів: «Створення Центрів підтримки сім’ї, як моделі інтеграції ВПО та місцевого населення в Україні» (за підтримки Карітас Польщі та програми «Польська допомога» МЗС Республіки Польща) та «Об’єднуючи людей заради миру» (за підтримки Карітас Німеччини та Федерального МЗС Німеччини).

Гостей приймав: Інститут Права та Психології Національного Університету Львівська Політехніка .

Ключові слова: гідність, прийняття, солідарність, інтеграція, миробудування, розбудова громад.

  • Максим Бондаренко, Карітас України

© Карітас України

© Карітас України

© Карітас України

Categories: Новини

Залишити відповідь