Image

Карітас провів Всеукраїнський форум «Вирішення соціальних питань: Простір взаємодії чи зіткнень?»

0 Comments

27-28 березня 2018 року у Києві відбувся Всеукраїнський форум «Вирішення соціальних питань: Простір взаємодії чи зіткнень?», присвячений обговоренню комплексу питань пов’язаних з активізацією громад.

Захід було організовано в рамках проекту «Створення багатофункціональних соціальних центрів з питань подолання кризи та самодопомоги для осіб та громад, які постраждали внаслідок конфлікту в Україні». Проект реалізується Карітасом України за підтримки Карітасу Німеччини та Міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини.

В перший день форуму відбулась панельна дискусія на тему: «Механізми взаємодії місцевої влади та громадськості у вирішенні соціальних питань». Головними спікерами заходу виступили:

– Тарас Стецьків, народний депутат України I-IV, VI скликання, політик, громадський діяч;

– Маріанна Онуфрик, керівник національного офісу з реформи деінституціалізації при Уповноваженому президента України з прав дитини,

– Дзвенислава Чайківська, Генеральний секретар Карітасу України;

– Юлія Гайдаржи, генеральний директор Директорату соціальних послуг та інтеграції;

– Ольга Ставицька, заступник голови з соціальних питань Широківської ОТГ.;

Модератором дискусії був Григорій Селещук, директор департаменту допомоги постраждалим від конфлікту на Сході України Карітасу України.

[layerslider id=”11″]

З привітальним словом перед гостями заходу виступив президент Карітасу України Андрій Васькович: «Сьогодні Карітас є найбільшою неурядовою організацією-надавачем соціальних послуг в Україні. Для нас ця конференція має важливе значення, тому що ми маємо на меті розглянути можливості посилення громадянського суспільства у вирішенні соціальних питань. Карітас України вже багато років дотримується основної позиції – запровадження і чіткого закріплення у суспільстві розуміння принципу соціальної діяльності».

Він також зазначив, що не повинно бути розподілу між владою і суспільством: суспільство обирає владу, влада – працює для суспільства. «Ми маємо взяти свою долю у власні руки та змінювати суспільство в тому напрямку, як ми це бачимо», – підсумував пан Васькович.

Під час дискусії, пані Дзвенислава Чайківська підтримала думку, що не можна розглядати проблему надання соціальних послуг в Україні, як проблему тільки державної чи місцевої влади, бо це є спільне завдання.

Закінчився перший день конференції роботою в групах: учасники форуму ближче познайомилися, обмінялися власним досвідом й обговорили ефективність механізмів взаємодії місцевої влади та громадськості.

 

В другий день форуму присутні дискутували на тему «Активізація населення у вирішенні соціальних питань».

Головними спікерами заходу виступили:

– Ігор Коліушко, народний депутат України II та III скликання, голова правління Центру політико-правових реформ;

– Володимир Купрій, перший заступник Голови Національного агентства України з питань державної служби;

– Олег Березюк, народний депутат України, голова депутатської фракції «Самопоміч», член Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування;

– Сергій Шаповалов, ветеран АТО, ведучий групи самодопомоги для ветеранів АТО;

– Андрій Васькович, президент Карітасу України.

 

Розпочав засідання пан Ігор Коліушко, експерт з публічного права, який підготував презентацію та розказав про стратегічну мету розвитку України. Під час свого виступу він озвучив думку, що в ефективному суспільстві велика кількість питань вирішується самоорганізованими та активними громадянами, а те, що вони не можуть зробити делегується органам місцевого самоврядування та органам державної влади.

Серед інших, обговорювалось питання, чи варто йти в політику представникам громадських організацій. Народний депутат України, Олег Березюк відповів на це, що влада і є формою самоорганізації: «Влада – це не якась надбудова, це не ворог, а такі самі люди, які створюють і бережуть обставини, щоб вони не порушувались». Він також додав, що у владу треба йти з глибокими знаннями і бути при цьому готовим до відповідальності.

Після пленарного засідання розпочалась активна робота в малих групах у процесі якої відбувались обговорення кращих практик активізації населення. Учасники спілкувались та обмінюватись досвідом. Кожен міг оцінити власну роботу у контексті інших соціальних організацій та активностей.

 

Відеозапис форуму можна переглянути на сторінці Карітасу України в FB.

Categories: Новини