Image

Карітас провів Святвечір для вимушених пересленців та потребуючих

0 Comments


15.01.2016, Україна

Святвечір – це особлива вечеря для усіх нас, час коли родина збирається за святковим столом з традиційними стравами, щоб розділити радість Різдва Христового. Проте серед нас є теж, ті хто вимушено знаходиться далеко від своїх домівок та своїх рідних – саме для таких потребуючих Карітас по всій Україні щорічно проводить святкові вечері, де кожен може відчути домашній затишок і тепло, відчути себе частиною великої родини та розділити радість народження Ісуса Христа.



Так у Києві Блаженніший Святослав у навечір’я Різдва Христового розділив трапезу із вимушено переселеними особами зі Сходу України. У Патріаршому Соборі Воскресіння Христового на спільний Святвечір зібрались родини, тимчасово переселені з Донецької та Луганської областей. Також у вечері взяли участь нунцій Клаудіо Гуджероті, президент Карітасу України Андрій Васькович, директор БФ “Карітас Київ” Роман Сиротич та священики собору. Загальна кількість присутніх вимушено переселених людей на вечері була понад 130 осіб.

Свята вечеря розпочалась із спільної молитви та привітального слова Блаженнішого Святослава, який висловив велику радість, що у навечір’я Різдва Христового має можливість бути разом із присутніми, подякував за їх присутність, побажав усім Божої благодаті, миру, любові. Провів аналогію народження Ісуса Христа як біженця до теперішнього стану людей, які змушені були покинути свої домівки і втікати від лихоліття війни.

Також до присутніх звернувся і нунцій Клаудіо Гуджероті, який наголосив на радості, що має можливість бути разом з усіма, побажав Різдвяного настрою, підкреслюючи, що Церква в особливий спосіб робила і буде робити все можливе, щоб в Україні запанував мир, і люди не були покинені, але відчули допомогу всього світу в такий не простий для них час.

Також і у Тернополі в переддень Різдва Христового місцевий осередок Карітасу організував святкову вечерю для вимушених переселенців зі Сходу та Криму під час якої Митрополит Тернопільсько-Зборівський Василій (Семенюк) благословив різдвяні страви та освятив шопку, яку встановили у благодійній їдальні фонду. Участь у спільній вечері взяв міський голова Тернополя Сергій Надал, – очільник міста подякував за допомогу потребуючим та побажав усім миру, добробуту та благополуччя.

Директор Тернопільського благодійного фонду “Карітаc” отець Андрій Марчук наголосив, що святкова вечеря це нагода поділитися традиціями святкування одне з одним та підтримати людей, котрі ці святкові дні змушені проводити далеко від рідних домівок.

В Одесі до Карітасу на Святу вечерю для тимчасово переміщених сімей з Донецької та Луганської областей завітали Преосвященніший владика Михаїл екзарх Одеський та адміністратор Кримський і отець канцлер Микола Слободян. Перед початком вечері, згідно давнього звичаю, владика Михаїл освятив просфору, якою поділився зі всіма присутніми на знак єдності усіх християн. У вітальному слові владика наголосив, що усім нам слід пам’ятати, що Ісус Христос з моменту свого народження у місті Вифлеємі теж став біженцем, рятуючись від гніву царя Ірода. Саме тому наш Спаситель як ніхто інший є близьким до тих сімей, які вимушено покинули свої домівки на Сході України.

Під час вечері усі присутні мали змогу дізнатися про символіку Святого Вечора, а також разом із владикою Михаїлом та священиками колядувати і віншувати. Святковому настрою сприяли також і 12 страв на столах. На закінчення вечері владика висловив щиру подяку директору благодійного фонду “Карітас Одеса УГКЦ” отцю Василю Колодчину та усім працівникам фонду за організацію такого теплого та радісного свята і за надану можливість тимчасово переселеним сім’ям відчути себе у родинному колі.

Тим часом у Самбірсько-Дрогобицькій єпархії у Святвечір кутею та різдвяними стравами Благодійний фонд “Карітаc” завдяки жертводавцям почастував 70 безпритульних людей. Владика Григорій (Комар), Єпископ-помічник Самбірсько-Дрогобицької єпархії, звертаючись до запрошених, побажав: “Нехай це Різдво зігріє ваші серця, нехай принесе нову надію для тих, кому це вкрай необхідно. І буде для вас точкою відліку нового життя”.

Categories: Новини

Залишити відповідь