Image

Карітас Маріуполь випускатиме газети для сіл у “сірій зоні”

0 Comments

На лінії розмежування, що пролягає між підконтрольною та окупованою територіями України, і нині проживають люди, які з різних причин не змогли виїхати за межі так званої «сірої зони». Тут фактично немає інтернету й українського телебачення, тому про новини вони дізнаються із російських каналів та медіаресурсів ОРДЛО.   

Аби змінити ситуацію, благодійний фонд «Карітас Маріуполь» готується до випуску україномовної газети «Громада». «Найперша функція друкованого видання — інформаційна. Тобто, куди людині звернутися у разі чого; хто за що відповідає у конкретному селі, — повідомив директор Ростислав Спринюк. — Наприклад, немає освітлення у селі або немає води. До кого звернутися? У нас люди не знають, яка гілка влади за що відповідає. Друге — ми не будемо «Антифейком» чи «Стопфейком». Ми будемо подавати правдиву інформацію, щоб людина сама змогла обдумати її. Тобто будемо виховувати критичне мислення. Це важливо, тому що багато мас-медіа подають інформацію однобоко, як недоправду, пропаганду».

За дотриманням об’єктивності слідкуватимуть німецькі фахівці, що мають досвід роботи у незалежних ЗМІ. У редакції працюватиме шість штатних і близько 30 позаштатних співробітників. Наклад видання досить великий — 30 тисяч примірників для Донецької області і трохи більше — для Луганської.

Розповсюджуватимуть «Громаду» Укрпошта та військово-цивільні адміністрації. Окрім місцевих новин, у газеті розповідатимуть про події у світі та в Україні. Редакція також планує створити згодом й електронну версію друкованого видання.  

Це вже далеко не перший благодійний проект, який «Карітас Маріуполь» реалізовує на лінії розмежування. Кілька років поспіль фахівці фонду шукають на території цих населених пунктів підземні джерела питної води і облаштовують там автономні водозабори. Потреба в таких криницях виникла через сильне забруднення місцевих колодязів та часті пошкодження водоканалів.

 У Маріуполі також діє медичний пункт «Карітасу», який надає мешканцям «сірої зони» медичну допомогу. Йдеться про домашню опіку над літніми людьми, видачу ліків, продуктових та гігієнічних наборів. 

Джерело: https://www.umoloda.kiev.ua/number/0/2006/135907/

Categories: News | Новини

Залишити відповідь