Image

Карітас Маріуполь облаштував дитячі кімнати в двох селищах буферної зони

0 Comments

4 грудня 2019 року, в школі селища Андріївка, Донецької області, завдяки Карітасу Маріуполь та благодійникам із фонду «Діти Дітям» при Школі Українознавства в Детройті, США, було облаштовано окрему кімнату, яка стане яскравим куточком, зоною відпочинку та психологічного розвантаження для діток.

Облаштована кімната в Андріївці
Святкування відкриття кімнати Карітасу в Андріївці

За декілька днів до цього, 26 листопада 2019 року, у школі селища Первомайське, що розташоване у 5 км від лінії розмежування, також відбулося свято відкриття дитячої кімнати Карітасу.

Облаштована кімната в Первомайському
Відкриття кімнати Карітасу в Первомайському

Безпечний простір облаштували з навчального кабінету, який спочатку був у занедбаному стані через бойові дії на території села.

Під час обстрілів школа постраждала: була руйнація стін, вікон, стеля протікала, бо через пробоїни в даху затікала вода.

В цей нелегкий час, усі учасники навчального процесу вимушені були юрбитися на першому поверсі. Кабінети були перегорожені шафами навпіл і уроки проводилися по 2 класи в приміщенні одночасно.

Це були найсуровіші часи для громади. Час руйнації навколишнього світу і відсутність гарантії на майбутнє взагалі.

Саме в цей час до школи завітали представники Карітасу, які приєднали її до проекту «Безпечний простір», і з того часу почалась розумна, кропітка, поступова робота по наданню допомоги людям.

Організація дитячого дозвілля та відпочинку: літнє таборування дітей, щоденні різновікові групи приємних активностей, заняття з командоутворення, спільне чаювання.

Постійний психологічний супровід дітей та дорослих. Організація батьківських груп самодопомоги. Організація, проведення, фінансова підтримка дитячих свят у школі.

Весь цей час формується нова первомайська громада. Росте впевненість людей, що життя не закінчується з війною. З′являється надія відродження зруйнованого, завдяки власному ресурсу та допомозі великої кількості небайдужих людей, що вкладають свої внески у благодійні фонди.

Поступово відновлюється і школа: перекрили дах, відремонтували опалення, замінили вікна. Учні тепер займаються в окремих чистих кабінетах.

Але не всі приміщення вдалося відновити.

І знов надано імпульс від фонду, мотиваційний поштовх:

     А давайте разом зробимо кімнату «Безпечний простір» в Карітасі!

–     Та ні, не вийде…

–     Робіть громадою ремонт, а Карітас допоможе з меблюванням і наповненням кімнати!

Люди зацікавились, повірили та спільними зусиллями створили цю диво-кімнату! Батьки разом з учителями зробили ремонт на свій розсуд та рівень достатку. А Карітас Маріуполь закупив для кімнати гарні, сучасні, зручні меблі, та забезпечив наповнення простору приміщення цікавими розвиваючими іграми, матеріалами для творчості та іншими цікавинками.

Ось як виглядала кімната Карітасу в Первомайському до та в процесі ремонту:

«Дякуючи фінансовій допомозі від закордонних донорів, ми мали можливість закупити будівельні матеріали та спеціальні меблі для оснащення двох дитячих кімнат в буферній зоні. Окрім цього, процес ремонту та облаштування згуртував місцеву громаду довколо спільної благодійної мети», – зазначила Тетяна Мальцева, менеджер проекту «Психосоціальний супровід (ПСС) для дітей та батьків/опікунів у буферній зоні на сході України» («Стійкість та розвиток»).

Categories: News | Новини

Залишити відповідь