Image

Карітас Івано-Франківськ вже 10 років опікується ВІЛ-інфікованими вагітними та ВІЛ-позитивними дітьми

0 Comments

ВІЛ не розрізняє ні віку, ні статі, ні достатку. Різниця в тому, що хтось давно вже живе з цим, інші – лише дізналися. Як жити з ВІЛ, чи можливо народити здорову дитину та як навчитися толерантно ставитися до ВІЛ-інфікованих – Карітас Івано-Франківськ вже 10 років опікується ВІЛ-інфікованими вагітними жінками та ВІЛ-позитивними дітьми.

У Карітасі діє Центр догляду та підтримки для ВІЛ-інфікованих дітей. Завдання центру є покращити якість життя дітей, уражених ВІЛ, а також забезпечити їм соціальну інтеграцію у суспільство. Психологічна допомога, консультації лікаря, медичне забезпечення, адвокаційна підтримка – це ті послуги, як отримають жінки та діти у Карітасі.

Зараз під опікою Карітасу Івано-Франківськ є 38 дітей від народження до двох років. Це діти, які знаходяться під диспансерним спостереженням. Адже навіть, коли ВІЛ-інфікована жінка народжує здорову дитину, то немовля все рівно протягом двох років знаходиться на обліку в інфекційній лікарні у лікаря неонатолога. Дитина також приймає АРВ-терапію для профілактики.

Під опікою Карітасу є також 16 ВІЛ-позитивних дітей віком від 2 до 16 років. З ними працює психолог, соціальний педагог та медико-соціальний працівник. Дітям організовують дозвілля та залучають до спільних свят з іншими підопічними благодійної організації.

Франківський Карітас також проводить профілактичні заходи, аби попередити розповсюдження ВІЛ та навчити людей толерантному ставленню до ВІЛ-інфікованих осіб.

Психолог та соціальний педагог Карітасу проводить в Івано-Франківському обласному перинатальному центрі просвітницькі бесіди для вагітних жінок з метою запобігання інфікування. І щомісяця Карітас організовує консультації акушера-гінеколога.

За словами Мар’яни Свідер, лікаря акушер-гінеколога, кожному медпрацівнику треба бути ще й психологом. Адже, коли вагітна жінка дізнається про ВІЛ-інфекцію, перше, що вона відчуває – це шок. Жінка також має можливість скористатися послугами кабінету «Довіра», де працює психолог.

А далі – треба приходити до тями і вже думати про дитину. Адже існують три шляхи передачі ВІЛ: статевий, ін’єкційний та від матері до дитини.

Лікар пропонує вагітній приймати АРТ-терапію (антиретровірусна терапія).

«Якщо терапію приймати правильно, вчасно та регулярно, то кількість вірусного навантаження зменшується настільки, що дитина народжується здорова, – говорить Мар’яна Свідер, – і жінка навіть може сама народжувати, не вдаючись до кесаревого розтину».

А далі лікарі рекомендують відмовитися від грудного вигодовування і перейти на штучне, аби уникнути передачі ВІЛ.

За словами Мар’яни Свідер, за останні п’ять років усі жінки, які приймали АРВ-терапію, народжували здорових дітей. Є лише один випадок, коли дитина народилася з ВІЛ, а все тому, що породілля не відмовилася від грудного вигодовування.

За словами лікаря, кількість ВІЛ-інфікованих вагітних за останні роки зменшилася. І якщо раніше шлях передачі інфекції був переважно ін’єкційний, то зараз – статевий. Звідси – наркозалежних вагітних значно зменшилося, це одна-дві жінки на рік.

За рік у Івано-Франківській області народжують 30-40 ВІЛ-інфікованих жінок, всі вони є під опікою франківського Карітасу. За останні шість місяців 2018 року по області зареєстровано 11 ВІЛ-інфікованих вагітних.

Центр догляду та підтримки для ВІЛ-інфікованих функціонує за фінансової підтримки Карітасу Австрії.

Categories: Новини

Залишити відповідь