Image

Карітас Івано-Франківськ представляє інтереси молоді з інвалідністю на рівні ОТГ

0 Comments

12-річна Христина дуже любить займатися творчістю. Дівчинку захоплює процес створення унікальних виробів своїми руками, а плоди її кропіткої праці тішать маму. Вона особлива дитина, яка розвивається у своєму темпі. Навчається за інклюзивною формою навчання. Мати дівчинки каже, що робить усе, аби її дитина почувалася і жила краще.

Віднедавна Христинка почала відвідувати заняття групи самодопомоги на базі Верхнянської ОТГ. На зустрічах разом з іншими дітьми насичено проводить своє дозвілля: вони ліплять фігурки із пластиліну, створюють аплікації, листівки, займаються декупажем, малюють. За словами мами, заняття у групі позитивно впливають на доньку: вона стала веселішою, більше посміхається, а це – найбільше щастя для материнського серця. Спілкування із новими друзями робить Христинку соціалізованою, а творчі заняття розвивають приховані таланти.

Група самодопомоги для осіб з інвалідністю у Верхнянській об’єднаній територіальній громаді діє з 2017 року за фінансової підтримки Caritas im Bistum Fulda та Caritas: Wir helfen. Зустрічі групи допомагають дітям і молоді з особливими потребами розвивати навички самообслуговування, комунікації, роботи у команді, сприяють подоланню комплексів і негативних думок. Окрім того, підтримку отримують і батьки: дорослі спілкуються між собою, обмінюються досвідом, мають можливість звернутися за порадою до фахівців, отримати рекомендації та настанови.

Щоб обговорити діяльність групи самодопомоги, було проведено круглий стіл “Посилення аспектів соціальної політики з захисту прав осіб з інвалідністю на рівні Верхнянської сільської ради об’єднаної територіальної громади” за участі сільського голови ОТГ Михайла Маліборського, начальниці відділу соціального захисту Наталії Петришин, пароха парафії о. Мирослава Чемного.

Працівники групи поділилися результатами роботи у сфері соціального захисту дітей та молоді з особливими потребами, зокрема психолог розповіла про роль сенсорної кімнати, що за два роки свого існування стала для діток улюбленим місцем, у якому вони розважаються, навчаються та усамітнюються. Перебування у безпечному середовищі та заняття у групі помітно покращують якість життя діток та їхній емоційний стан, а це є головним показником успішного функціонування групи самодопомоги.

Такі круглі столи вже відбулися у Бурштині, Більшівцях і Тисмениці. Наразі Карітас Івано-Франківськ займається представленням інтересів молоді з інвалідністю на рівні ОТГ та привернення уваги місцевої влади до їх проблем та потреб.

Categories: News | Новини

Залишити відповідь