Image

Карітас Борислав влаштував незабутню подорож на Закарпаття для неповносправних молодих людей

0 Comments

17.06.2015, Закарпаття
Нещодавно працівники Карітасу Борислав провели літній табір на Закарпатті для молодих підопічних з інтелектуальною недостатністю. Центр надання допомоги неповносправній молоді створено у Бориславі у січні 2014 року, сьогодні налічує більше 12 підопічних, з якими працюють кваліфіковані соціальний працівник,  соціальний педагог і керівник центру.

В щоденну програму табору для молоді входили  ранкова зарядка, розвиваючі ігри, різнопланові конкурси та вікторини, спільні молитви. Під час відпочинку була також нагода відвідати  термальні води в с. Косино та м. Берегово, мати екскурсію в мукачівському замку, побувати в долині нарцисів, на оленячій та страусиній фермі. Для багатьох учасників табору це була можливість повторення та набуття практичних соціально-побутових вмінь облаштування у місці проживання, провести час у спілкуванні з друзями та новими людьми, відпочити, відчути себе самостійними, відповідальними та потрібними. Як правило, батьки, які виховують неповносправну дитину, не мають фінансової можливості забезпечити літній відпочинок та оздоровлення для своїх дітей.

На даний момент Карітас України координує роботу 6 соціальних центрів по роботі з людьми, що мають особливі потреби: у Львові, Дрогобичі, Стрию, Івано-Франківську, Коломиї та Бориславі. Роботою на стаціонарній основі охоплено близько 120 неповносправних осіб, також їх батьки і рідні.

Для учасників соціальних центрів Карітасу України організовані програми навчання по отриманню трудових (працетерапія) і основних соціальних навиків (самообслуговування, приготування їжі, поведінка при різноманітних побутових комунікаціях і ситуаціях тощо), проводяться заходи соціальної інтеграції (зустрічі з молоддю з інших установ та осередків, організація дозвілля, рекреаційні ігри, участь в християнських прощах, долучення до фестивалів та ярмарків, участь в літніх таборах, екскурсіях тощо).  Для батьків неповносправних осіб забезпечено соціальний і психологічний супровід, інформаційна підтримка, вони долучаються до діяльності і заходів центрів Карітасу, поїздках і таборах, зустрічаються на спільних зустрічах та семінарах.

«Поїздка в Закарпаття для 12-ти неповносправних молодих людей з Борислава стала незабутньою подорожжю. Такий відпочинок сприяє  адаптації молоді з особливими потребами у суспільстві, розширенню їх  кругозору, підвищенню самооцінки, покращенню морального  і  духовного стану. Батьки та молодь щиро вдячні всім, хто долучився до організації цього відпочинку, а саме Карітасу України, німецькому фонду Реновабіс та працівникам місцевого Карітасу», – каже Іванка Білинська, організатор табору.

Categories: Новини

Залишити відповідь