Image

Кардинал Леонардо Сандрі відвідав осередки Карітасу

0 Comments

На запрошення Блаженнішого Святослава з 11 по 17 липня 2017 в Україні з офіційним візитом перебував Префект Конгрегації Східних Церков кардинал Леонардо Сандрі. В рамках візиту він відвідав Київ, Харків, Слов’янськ, Краматорськ, Івано-Франківськ та Львів, а також взяв участь у щорічній Всеукраїнській прощі до Зарваниці.

В рамках візиту високий гість не лише взяв участь в урочистих Богослужіннях – важливою складовою його стали зустрічі як вірними в церкві, так і тими, кого торкнулась війна на Сході України. Він передав слова підтримки та благословення від Святішого Отця Франциска всім людям доброї волі, особливо тим, хто докладає зусиль до відновлення мирного життя в Україні.

Саме тому осередки Карітасу у містах, які відвідав кардинал Сандрі, стали важливими пунктами програми візиту. 12 липня високоповажні гості прибули до Харкова, де відвідали місцевий Карітас. Кардинала Сандрі та Главу УГКЦ Блаженнішого Святослава супроводжували Архиєпископ Клаудіо Гуджеротті, Апостольський Нунцій в Україні та Екзарх Харківський владика Василь. Поважні гості мали нагоду ближче ознайомилися з діяльністю організації, зустрітись із переселенцями, особами, які постраждали внаслідок воєнних дій на Сході України, та працівниками організації. Владика Василь коротко розповів про соціальне служіння на теренах екзархату, а директор Карітасу Харків о. Сергій Коваль представив роботу фонду. Опісля відбулася жива дискусія між гостями та працівниками організації. особливо приємним стало спілкування з наймолодшими підопічними Карітасу, які, з дитячою безпосередністю розповіли про те, чим вони займаються, в яких заходах беруть участь і як їх підтримує Карітас. Адже більшість тих, ким опікується Карітас, це вимушено переміщені особи, що втратили домівки через воєнні дії на Сході. Сьогодні Карітас є для них надією, що дає шанс на нове майбутнє та віру в відновлення справедливості.

Наступного дня, високоповажні гості відвідали Краматорськ та Слов’янськ, де також відвідали місцеві осередки Карітасу. У Карітасі Краматорськ гостей зустрічали з подарунками – наймолодші вихованці подарували свої малюнки на пам’ять про їхнє  місто, а гості ознайомились з діяльністю, яку провадить організація в регіоні. Директор Карітасу Краматорськ, отець Василь Іванюк розповів про поточну роботу – адже зараз реалізується 14 проектів допомоги, діяльність ведеться в семи районах Донецької та Луганської областей, особлива увага приділяється проблемам буферної зони.

«Щиро дякую за те що ви робите, а також за те, що ви є правдивим свідченням божої любові, – сказав наприкінці свого візиту до Карітасу кардинал Сандрі: Я обов’язково розповім про все, що побачив Святішому Отцеві. Мене вражає як серед війни, злості, ненависті та розрухи радістю є те, що ви є тут, які живете у божій любові».  

Наступною зупинкою став соціальний центр «Карітас» у Слов’янську.  «Слов’янськ – перше місто, яке зазнало жаху війни. Але це і перше місто, де відродилася надія. Звідси прийде мир у всю Україну», – сказав високоповажний гість під час проповіді в каплиці Карітасу. А потім кардинал поспілкувався з дітьми, що відвідують місцевий осередок Карітасу. Безпосередні малюки хоробро просилися на руки до високого гостя, а старші подарували йому власноруч зроблені малюнки та листівки і розпитували про його бачення нинішньої України.

Завершився візит на щорічній Всеукраїнській прощі до Марійського духовного центру у Зарваниці, де кардинал Леонардо Сандрі звернувся до молоді: «Те, що я побачив у вашій країні в цих днях, зворушило моє серце… Я бачив біль, але я також бачив і численні знаки надії, що, подібно до численних маленьких вогників, поволі запалюють великий вогонь. Те, що я побачив у вашій країні цими днями, зворушило моє серце: Богослужіння, відвідини та зустрічі, які я мав у Східній частині України, випробуваній бойовими діями, що змусили до втечі численних ваших братів і сестер. Я думаю про тих внутрішніх переселенців, які взялися до роботи і за допомогою Карітасу почали полегшувати біль та біду інших, що перебувають у їхній же ситуації. Не забуду про біль і надію, засвідчені деякими греко-католицькими та римо-католицькими священиками. Дехто із них в роки радянського комунізму був ув’язнений та депортований. А в сучасних подіях війни, які окропили кров’ю вашу землю, вони захищали та намагалися рятувати якомога більшу кількість людей, що перебували у небезпеці».

Categories: Новини

Залишити відповідь