Image

У Львові підведено підсумки IV щорічного арт-проекту молоді з особливими потребами

0 Comments

13.08.2014, Львів
«Створюймо зміни разом!» – під таким гаслом у Львові навесні відбувалася ініціатива, яка об’єднала близько 100 молодих людей з особливими потребами, відомих львівських митців і громадськість. Впродовж квітня відбулось понад 15 спеціальних майстер-класів, завдяки яким неповносправна молодь під керівництвом художників створили сотні авторських мистецьких виробів, що згодом розповсюджувались у публічних закладах і просторах міста.

Завдяки реалізації цієї соціальної ініціативи станом на 06.08.2014 вдалось зібрати 5459 грн. і 20$ благодійних пожертв, які будуть спрямовані на подальшу підтримку діяльності соціальних центрів для людей з особливими потребами, а саме на сприяння розвитку творчих та комунікативних навиків учасників центрів та втілення в життя нових креативних ідей.

Карітас України має мережу з 6 спеціалізованих соціальних центрів – у Львові, Дрогобичі, Стрию, Івано-Франківську, Коломиї і Бориславі, – що опікуються на стаціонарній основі більше 100 неповносправних осіб, також їх батьками і рідними.

Для підопічних соціальних центрів Карітасу України організовані програми навчання по отриманню трудових (працетерапія) і основних соціальних навиків (самообслуговування, приготування їжі, поведінка при різноманітних побутових комунікаціях і ситуаціях тощо), проводяться заходи соціальної інтеграції  (зустрічі з молоддю з інших установ та осередків, організація  дозвілля, рекреаційні ігри, участь в християнських прощах, долучення до фестивалів та ярмарків, участь в літніх таборах, екскурсіях тощо). Для батьків неповносправних осіб забезпечено соціальний і психологічний супровід, інформаційна підтримка, вони долучаються до діяльності і заходів центрів Карітасу, поїздках і таборах, зустрічаються на спільних зустрічах та семінарах.

Розповідає Надія Чорна-Бохняк, координаторка арт-проекту:  «Арт-проект Карітас України розпочався взимку 2011 року на базі МО «Дзига», охопив також львівські кав’ярні  «Світ кави» і «Старі мури», презентувався на різдвяній ярмарці у центрі Львова, в галереях «Світ Арт» у Чернівцях та «Коло Заспи» під Києвом. Це була тоді неймовірна синергія ентузіазму і творчості десятків молодих людей і тих, хто допомагає українському суспільству подолати стигму стосовно неповноправностей і мистецтва.

Взимку наступного ж 2012 року ініціатива реалізовувалася у  Львові та Івано-Франківську у «Львівських Майстернях Шоколаду». Впродовж цих 2 років учасники арт-проекту презентували ікону на склі, сучасну ікону на дошці, живопис на полотні, кераміку, текстиль, цікаві тематичні подарунки та іграшки. Наступної ж зими неповносправна молодь з художниками прикрашали своїми новорічно-різдвяними виробами святкову ялинку у фойє Львівської міської ради».

Гасло арт-проекту: «Створюймо зміни разом»! Адже участь у проекті може взяти кожен, як і долучитись до служіння Карітасу молоді, яка має особливі потреби. Від Великодня до кінця травня у Шевченківському Гаю та низці інших локацій мешканці та гості міста мали змогу за символічні пожертви отримати виконані у різних техніках та з різних матеріалів писанки, ляльки-мотанки, вироби з квілінгу, бісеру, тематично розмальовані горнята та інші сувеніри. Що найважливіше – вони мали змогу брати участь в наших майстер-класах, затоваришувати з нашими підопічними на презентації виробів».

Усі етапи розвитку арт-проекту супроводжувалися великим інтересом з боку ЗМІ та партнерів, адже ідея та ціль ініціативи дозволяють наблизитись і змінити світ людей з особливими потребами, які так часто ізольовані у 4-ох стінах власних помешкань і позбавлені базових прав і свобод так само, як можливості самореалізації та визнання своїх творчих здібностей. Багато хто вважає, що люди сьогодні закриті до молоді з розумовими відхиленнями, але працівники Карітасу натомість переконані, що про таких людей просто мало відомо.

Людмила Сухарєва, координатор програми «Соціальна інклюзія та розвиток інтеграційних центрів для молодих людей з особливими потребами в Україні»,  в рамках якого виконувався арт-проект, зазначає:  «В нашій країні молоді люди з вадами інтелектуального розвитку та іншими неповносправностями знаходяться в складній життєвій ситуації, пов’язаній із соціальними проблемами, ізоляцією, освітою, медичним обслуговування, працевлаштуванням.  

Організація та проведення  мистецьких заходів надає можливість нашій молоді  адаптуватися та легше інтегруватися в місцеві громади, розширити коло свого спілкування, розвивати свої творчі та комунікативні навички. Також виконання даного проекту допомагає впливати на зміну свідомості стосовно сприйняття людини з особливими потребами в суспільстві та залучати до діяльності все ширше коло волонтерів і партнерів.

Уявіть лише, чим є для молодої людини, яка впродовж років і ще вчора була відчужена від суспільних місць і культурних подій, пак – навіть від можливості обслужити себе в супермаркеті чи проїхатись громадським транспортом – співпрацювати з професійними митцями, а потім за свої вироби отримувати похвалу та винагороду, визнання! Такими ініціативами та заходами ми дійсно докорінно змінюємо як життя непосновсправної молоді, так і життєдіяльність українських міст».

Карітас України виносить щиру подяку партнерам проекту:

  • також художникам: Ольга Кравченко, Остап Лозинський, Оля Супрун, Євгенія Рябчун, Олена Мазурок, Мар’яна Квятковська,
  • і волонтерам арт-проекту: Софія Каїнська, Юліана Базарник, Софія Пелех, Ірина Угриновська, Каріна Фурса, Марта Дуда, Катерина Вовк, Оксана Гірчак.

Переглянути творчі вироби, виготовлені у рамках останнього арт-проекту, можна тут.
Переглянути фото , що ілюструють перебіг проекту.  

Categories: Новини

Залишити відповідь