Image

Історії наших бенефіціарів золотого віку

0 Comments

Дрогобич

Пані Христині 78 років, одиначка, самостійно опікується 36-річним сином Мироном – інвалідом дитинства з синдромом Дауна. Син потребує постійної опіки, і все своє життя жінка присвятила йому. А цього року додалося ще й горе – від раку помер другий син.

Пані Христина з сином Мироном

Мирон вже багато років відвідує Центр соціальної реабілітації та адаптації для молоді з особливими потребами «Дивовижні долоні», який працює при Карітасі Дрогобич, тут він спілкується з друзями, набуває побутові навики, займається творчістю. Тому так і важко було під час карантину, коли пані Христина і Мирон практично були замкнуті дома. Спасибі працівникам центру, як не забували, надавали різноманітну підтримку – як матері, так і сину. Адже жінка теж потребує допомоги – хронічні проблеми з серцем і тиском.

Тому, коли зателефонували і запросили прийти отримати пакунок з продуктами, маленька родина пані Христини була дуже вдячна!

Нововолинськ

81-річна пані Антоніна – дитина війни, хоча самі події пам’ятає слабко, єдине, що  запам’яталося, як  ховалися в льосі від скинутих фашистами бомб. Все її життя було досить активним – починала секретарем судового засідання в Іваничівському районному суді. Всяке було – часи непрості – часто доводилося їздити на відкритих бортових машинах на виїзні судові засідання у різні села. Багато життєвих історій довелося їй пропустити через свої відчуття і в той же час керуватися законами  того часу.  У 1964 році її обрали секретарем Жовтневої селищної ради, на цій посаді жінка пропрацювала 45 років, завжди була в центрі подій селища, готова прийти на допомогу. Вийшовши на пенсію, залишилась депутатом селищної ради, членом виконавчого комітету. За останні 10 років очолювала селищний клуб «Надвечір’я» при будинку культури, у якому  для людей  поважного віку організовувала тематичні концерти та вечори зустрічей з ветеранами війни та праці.

 «Я вдячна соціальним працівникам Благодійного Фонду «Карітас-Волинь» за турботу та допомогу продуктовим набором, – каже жінка. –  Увага , привітність, яку я отримую від вас дуже важлива для мене. Нехай Господь Бог благословляє вас всіх за це добро, що несете у цей світ»

Броди

Є серед наших підопічних і такі люди, як 78-річний Степан Федорович, якого добре знають у місцевому Карітасі. Він найактивніший серед чоловіків, учасників проектів організації. Сам шукає ідеї та теми для заходів, мобілізовує цільову групу, пропонує цікаві посильні активності поза проектною діяльністю. Пан Степан користується великим авторитетом серед молодих волонтерів. Вони жартома називають його «начальником  волонтерів», часто телефонують йому, щоб спитати поради чи просто поспілкуватися, поділитися новинами. А ще у чоловіка неабияке почуття гумору, власним прикладом мотивує інших учасників проекту до соціальної активності.

«Сьогодні існує безліч невирішених проблем у людей мого покоління, – каже Степан Федорович. – А без Карітасу і його допомоги нам було б значно важче їх вирішувати. Спасибі що Ви є! Спасибі, що Ви завжди з нами, завжди поруч!»

Волноваха

Ганні Омелянівні – 84 роки, вона давно живе сама, та й з родичів  залишилась тільки внучка, яка працює в Польщі і дуже ріко відвідує бабусю. Вік дає своє – вже декілька років практично не виходить за межі помешкання, по дому пересувається на ходунках, має проблеми зі слухом.

Ганна Омельянівна

Через вади здоров’я вже кілька років не виходила за межі помешкання. Пенсія геть маленька -2200 грн – та і з тої доводиться відкладати, аби взимку оплачувати опалення.  відкладає на оплату централізованого опалення у зимовий період. Самотність і бажання поспілкуватись зіграли у житті жінки і неприємну роль – у березні вона стала жертвою шахраїв, які розмовами та  вмовляннями заволоділи її грошима. До правоохоронних органів не зверталась, оскільки гроші віддала добровільно. Добре, що поруч є Карітас та проект ДоБаДі, які допомагають, наскільки це можливо.

Одеса

Зінаїда Дмирівна

Зінаїді Дмитрівні цього року виповнилось 92 роки. Наймолодша в сім`ї з трьох дітей, прожила нелегке життя – матері не стало, коли їй було три роки, росла з мачухою. Коли почалась Друга світова війна і батька забрали в армію, мачуха залишила родину, старша сестра пішла на роботу, брат –  на фронт, а Зіна залишилась одна. Доводилось жити в холоді та голоді. У  свої 13 років вона дописала собі років і пішла працювати на пеньково-джутову фабрику, де працювала по 16 годин. Так і трудилась все життя – , у неї 56 років трудового стажу. Вже переїхавши до Одеси, вийшла заміж за офіцера, разом прожили 35 років. Смерть близької людини «підкосила» її здоров`я, хоч все життя Зінаїда Дмитрівна була дуже активною, навітьпісля виходу на пенсію продовжила працювати на громадській роботі, але роки беруть себе …. Залишилась сама, з квартири виходити тяжко, бо пересувається на інвалідному візку. Тому допомога від Карітасу та ДоБаДі стала дуже доречною.

Лозова, Харківська область

Пані Лідія

Пані Лідія – корінна лозівчанка, завжди була активною і творчою, любила музику, танцювати, брати участь у виставах. Жодне шкільне свято не відбувалось без її участі. Закінчила музичну школу,  опісля – музичне училище. Проте вищу освіту вже здобула за професією економіста, все життя пропрацювала за спеціальністю.  Але прагнення до творчості залишилось. Жінка була активною учасницею місцевої художньої самодіяльності, її і досі пам’ятають на Лозівщині як учасницю різних аматорських творчих колективів.  Вихід на сцену, виступ, аплодисменти глядачів – все це завжди наповнювали серце радістю і любов’ю. Зараз пані Лідія вже не виступає, вік бере своє. Живе сама, вже майже нічого не бачить. Але вона все ж така бадьора і творча. І дуже радіє гостям…

Проєкт “ДоБаДі” триває і долучитись до нього можуть всі бажаючі представники бізнес-структур – для участі підприємству достатньо обрати один або декілька населених пунктів і впродовж принаймні трьох місяців постачати йому продуктові набори. Вартість одного – 280 гривень, і його вистачає на місяць. Вартість партії наборів із 50 штук на місто – 14 000 грн. Пишіть на пошту happyoldcomua@gmail.com

Карітас України проводить постійний збір коштів від благодійників, аби 50 українців дорослого віку з Волновахи щомісяця могли отримувати такі ж великі продуктові набори. Допомогти просто  –  переходьте на https://caritas.ua/causes/dobadi-volnovakha/

Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проект – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини

Залишити відповідь