Image

Ірина Маєвська: Проект «Обізнаний та готовий до Німеччини» є унікальним для України

0 Comments

Завдяки яким організаціям проект «Обізнаний та готовий до Німеччини» діє в Україні? На кого він розрахований?

Проект виконують Карітас України спільно з регіональними організаціями: Карітас Львів, Карітас Київ, Карітас Харків, Карітас Одеса та Карітас Донецьк, який, у зв’язку з війною на Сході України, переїхав у м. Дніпро. Донором та партнером проекту є Діяконія Верк Баден (Diakonisches Werk Baden). Проект розрахований на осіб, які планують мігрувати або перебувають в процесі довгострокової міграції до Німеччини.

Хто та як вирішив, що такий проект потрібен українцям?

Перед тим як розпочати реалізацію цього проекту, мали місце серйозні дискусії між менеджментом Карітасу України. Адже було розуміння, що проект може сприйматися неоднозначно та виглядати закликом або сприянням у виїзді громадян з України. Проте, однією зі стратегічних цілей міграційного напрямку Карітасу України є те, що «Громадяни України незалежно від мети подорожі за кордон, обізнані у своїх правах та обов’язках, мають необхідні документи, що дозволяють перебувати за кордоном, володіють інформацією щодо можливості звернення по допомогу до консульських установ України, громадських чи благодійний організацій». Саме для досягнення цієї цілі й було прийнято рішення взяти участь у проекті. Карітас України поділяючи принципи роботи Карітасу Європа, намагається знаходиться поруч із мігрантом, який потребує допомоги, незалежно від етапу подорожі, на якому він знаходиться – чи то етап прийняття рішення, чи перебування за кордоном або ж повернення додому. Звичайно, що для такої роботи нам необхідно віднаходити ресурси.

Скільки коштують консультації фахівців проекту? Чи можна отримати консультації по телефону?

Консультації в рамках проекту надаються безкоштовно. Їх можна отримати усіма доступними способами комунікації – по телефону, написавши електронного листа, через скайп, прийшовши особисто на зустріч до офісу або відвідавши групові заходи, які організовують консультанти.

Наразі проект діє в 5 містах України – Києві, Одесі, Львові, Дніпрі та Харкові. Чому для його реалізації було обрано саме ці міста? Чи планується розширення географії проекту?

Перш за все, ці п’ять міст були обрані з метою покрити усі регіони України, по-друге, ми отримали підтвердження у Посольстві, що саме з цих міст є найбільше заявок на еміграцію до Німеччини.

Відкривати консультаційні центри в інших містах ми не плануєм, адже наші консультанти мають можливість відвідувати в рамках службових відряджень інші міста свого регіону для надання консультацій, або ж консультувати по телефону чи шляхом листування.

Ірино, проект «Обізнаний та готовий до Німеччини» розпочався лише в квітні цього року. На вашу думку, чи можна вже казати про якісь досягнення проекту, чи ще зарано?

Проект є унікальним для України, оскільки більше ніде ви не отримаєте консультацію такого рівня безкоштовно. Наші фахівці постійно підвищують свій рівень знань та досконало вивчають питання бенефіціарів, що звертаються по допомогу. Ми впевнені у якості консультацій, оскільки усі складні випадки обговорюються з колегами з Німеччини, і тільки після цього надаються поради бенефіціарам.

Ми б хотіли щоб про проект дізналося якнайбільше осіб, які замислюються над міграцією. Нашою метою є донести, що цей крок має бути зважений, добре спланований та продуманий. Наші громадяни повинні поважати себе, знати ціну гідності та вміти захищати свої права. Мігруючи нелегальним шляхом, ризику піддаються основні цінності, які є в людини – життя та здоров’я.

Categories: News | Новини

Залишити відповідь