Image

Інтерв’ю з Тамарою Солощенко, консультанткою проекту «Обізнаний та готовий до Німеччини» в Дніпрі

0 Comments

Тамара Солощенко працює консультантом проекту «Обізнаний та готовий до Німеччини» у Карітасі Донецьк в місті Дніпро. За фахом Тамара вчитель німецької мови, за другою спеціальністю – менеджер проектів.

«Я шукала роботу, де б могла одночасно допомагати людям – ділитися набутими знаннями про Німеччину: німецьку мову та культуру. Також вважаю корисним набуття знань щодо законодавства та законотворення Німеччини, які я отримала і продовжую отримувати в процесі роботи в проекті. Це допомагає мені розповісти про можливі шляхи міграції та освітити картину перебування в іншій картині більш цілісно», – ділиться Тамара.

Яка суть проекту? Для кого Ваші послуги?

Проект був ініційований німецькою стороною з метою інформування українських громадян щодо легальних шляхів міграції саме до Німеччини та надання всебічної інформації стосовно підготовчого етапу до міграції та її так званих «підводних каменів».

Чи правда, що проект сприяє пошуку роботи у Німеччині? Ви допомагаєте легально мігрувати до Німеччини? З якими стереотипами Ви ще стикались у Вашій роботі?

Перш за все, важливо наголосити, що ми не є посередниками між шукачами роботи та підприємствами, але можемо порадити сайти з пошуку роботи. Консультанти не намагаються зацікавити або навпаки відмовити від переїзду. Своїми порадами ми надаємо змогу подивитися на міграцію, так би мовити, з боку та самостійно прийняти зважене рішення щодо цього.

Хто найчастіше звертається до Вас за консультацією?

Найчастіше за консультацією звертаються повнолітні громадяни або батьки дітей, які в майбутньому хочуть здобути освіту в Німеччині.

Опишіть типові запити людей, які приходять до вас на консультацію.

Найбільша кількість учасників проекту «Обізнаний та готовий до

Німеччини» звертається з метою отримання консультації щодо подальшого працевлаштування на території країни.

Які були найцікавіші випадки у Вашій роботі в проекті?

Одним з найбільш яскравих випадків вважаю звернення родини, яка консультувалася з метою отримання дозволу на перебування в країні для подальшого навчання дитини (отримання повної середньої освіти). Хлопчик є обдарованим юним науковцем, який здобув багато дипломів та нагород, беручи участь у змаганнях та олімпіадах. Стосовно цього в німецькому законодавстві йдеться лише про виняткові випадки та передусім перебування дитини, задоволення всіх її потреб виключно за кошт батьків. На разі тривають переговори зі школами, які ведуть батьки хлопчика.

Які досягнення проекту в Вашому місті за час його реалізації?

На даний момент консультації отримали 56 учасників. Більшість з них зверталася декілька разів, отримавши індивідуальні консультації та відповіді на питання, які були цікаві саме для них. Інтерес до проекту триває.

Які тренінги та навчальні заходи проходять в межах проекту у вашому місті?

На разі було проведено захід у Дніпровському міському центрі зайнятості з метою загального інформування населення щодо проекту, його цілей та завдань. Також під час цього заходу було проведено невеличку вікторину з використанням проектора на знання Німеччини. (На час публікації інтерв’ю було проведено більше тематичних заходів, – ред.)

Звідки мешканці Вашого міста можуть дізнатись про безкоштовні консультації щодо переїзду до Німеччини, які Ви надаєте?

Зі сторінки в фейсбуці, де час від часу з’являються публікації стосовно проекту та контакти консультанта. Також можна побачити оголошення-флайери у офісі Карітасу Донецьк в м. Дніпро. Також можна отримати інформацію у наших партнерів (консульство Німеччини,  Ґете-інститут, ТПП Дніпро та Дніпропетровське обласне товариство етнічних німців «Відерґебурт», Дніпровський міський центр зайнятості), також, звісно, працює «сарафанне радіо».

Очікуємо появи сторінки, присвяченої проекту, на офіційному сайті Карітасу Донецьк в м.Дніпро.

Де, коли та за якою адресою проводяться консультації в Вашому місті?

Адреса офісу Карітасу Донецьк у м. Дніпро: вул. Кабардинська 5, протягом тижня, проведення консультацій з 10 до 17 год.

Консультант: Солощенко Тамара:

тел. та Viber: +38 066 090 09 50

e-mail: caritas.soloshchenko@gmail.com,

Skype: migration.beratung.caritas-dnipro

Чи вважаєте Ви, що проект «Обізнаний та готовий до Німеччини» запобігає торгівлі людьми? Як саме?

Я вважаю, що своєчасне надання інформації щодо можливих законних шляхів переїзду з подальшим перебуванням в країні, а також інформація стосовно ризиків та негативних наслідків нелегальної міграції є неабиякою підтримкою для громадян стосовно запобігання торгівлі людьми та незаконного перебування на території країни.

Що для Вас благодійність та робота в благодійному фонді?

На мою думку, благодійність – є поглядом очима людей, яким пощастило менше та виявом любові до світу, а робота в цій галузі – це спроба зробити світ трохи затишнішим місцем.

Categories: News | Новини

Залишити відповідь