Image

Інтерв’ю з Ольгою Шатуліною, консультанткою проекту «Обізнаний та готовий до Німеччини» в Харкові

0 Comments

Ольга Шатуліна працює консультантом проекту «Обізнаний та готовий до Німеччини» у місті Харків. Вона навчалася в педагогічному коледжі та педагогічному університеті, тривалий час працювала з дорослими та дітьми. Робота в проекті «Обізнаний та готовий до Німеччини» для неї – це цікава можливість розвиватися та зростати професійно, поглиблювати та розширювати знання з німецької мови, опановувати юридичну грамотність і вдосконалювати навички перекладацької діяльності.

Яка суть проекту? Для кого Ваші послуги?

Суть проекту полягає в інформуванні та консультуванні осіб щодо шляхів легальної міграції до Німеччини. Звернутися можуть всі бажаючі, послуги надаються безкоштовно. Слід наголосити на тому, що проект не сприяє пошуку роботи за кордоном та не є рекрутерським.

Чи правда, що проект сприяє пошуку роботи у Німеччині? Ви допомагаєте легально мігрувати до Німеччини? З якими стереотипами Ви ще стикались у Вашій роботі?

Проект не сприяє пошуку роботи в Німеччині, не оплачує курси з вивчення німецької мови, не надає матеріальної допомоги, не оплачує лікування та навчання (а також в Німеччину не можна легально мігрувати без відповідного рівня німецької мови). Часто люди помилково вважають нас агенцією з працевлаштування за кордоном або візовим центром.

Хто найчастіше звертається до Вас за консультацією?

За консультацією найчастіше звертаються люди вікової категорії 30-40+, але в більшості випадків взагалі без попередніх знань з німецької мови, які досить часто і помилково вважають НЕ важливими для легальної міграції.

Опишіть типові запити людей, які приходять до вас на консультацію.

Найчастіше це питання на теми возз’єднання сім’ї та легальних шляхів працевлаштування в Німеччині за здобутою в Україні спеціальністю.

Які були найцікавіші випадки у Вашій роботі в проекті?

Проект стартував на початку квітня 2019 року, він є абсолютно новим напрямом для України, тому кожен випадок є по-своєму особливим та цікавим. Важливим є усвідомлення наявності відповідного рівня німецької мови та готовність виконати ряд умов з оформлення документів, очікування на відкриття візи тощо.

Які досягнення проекту в Вашому місті за час його реалізації?

За період квітень-серпень 2019 в проекті зареєстровано 52 особи, також є особи, які зверталися повторно (наприклад телефонні консультації після особистої консультації, або навпаки)

Які тренінги та навчальні заходи проходять в межах проекту у вашому місті?

На даному етапі триває домовленість про співпрацю з мовними школами, а також з Німецьким читальним залом та Австрійською бібліотекою у м.Харків. Плануються виїзні заходи у деякі міста Харківської області.

Звідки мешканці Вашого міста можуть дізнатись про безкоштовні консультації щодо переїзду до Німеччини, які Ви надаєте?

На сайті Карітасу Харкова розміщена відповідна інформація, а також з інформаційних буклетів безпосередньо в офісі Карітасу та від знайомих або друзів, які вже зверталися за консультацією в проект чи в Карітас взагалі.

Де, коли та за якою адресою проводяться консультації в Вашому місті?

Консультації проходять за адресою:

м. Харків, вул. Молочна 3, поверх 2.

3 9:00 до 18:00.

Телефон проекту: +38 050 300 30 09.

Субота та неділя – вихідні.

Чи вважаєте Ви, що проект «Обізнаний та готовий до Німеччини» запобігає торгівлі людьми? Як саме?

Як консультант з легальної міграції до Німеччини я інформую клієнтів стосовно наслідків нелегальної міграції: без відповідного рівня мови, через «сприяння» агентств з пошуку роботи, які обіцяють вигідні умови та високу заробітну плату. Але часто люди відмовляються думати про наслідки, бо хтось зі знайомих або друзів вже так робив, і все було добре. Моє завдання попередити і проінформувати, а вибір кожна людина вже робить самостійно.

Що для Вас благодійність та робота в благодійному фонді?

Для мене благодійність – це милосердя, щирість душі, доброта серця, а робота в благодійному фонді – це соціальне служіння, загальний розвиток та можливість долучитися до важливої спільної справи та допомогти потребуючим людям.

Categories: News | Новини

Залишити відповідь