Image

Хто сказав, що ми різні? Родини з Одеси розвіюють стереотипи про Схід та Захід України

0 Comments

Благодійний фонд «Карітас Одеса УГКЦ» розвіює стереотипи і міфи, що існують у суспільстві стосовно людей з різних регіонів України. Наприкінці березня в подорож з Одеси до Івано-Франківська їздили п’ять родин військових, ветеранів та волонтерів, що працюють з військовими та членами їх сімей.

Протягом поїздки родини учасників АТО з Одеси та Франківщини у спільному колі працювали над налагодженням діалогу в сім’ях після травмуючих подій та з’ясовували ролі жінки і чоловіка у сім’ї. Мали нагоду попрацювати з арт-терапевтичними техніками зцілення та долали бар’єри у спілкуванні разом з психологами. На дорослих і дітей також чекала розважальна програма: цікава екскурсія в мальовничій президентській резиденції «Синьогора», піша екскурсія Івано-Франківськом, під  міста – Ратушею. Учасники поїздки відкрили для себе річку Прут та яремченський водоспад Пробій, завітали у вольєрне господарство біля Медвежої вежі та прогулялись місцевим сувенірним ринком, насолодились чудовим повітрям та краєвидом Прикарпаття. В останній день візиту дорослі і діти з родин-побратимів двох регіонів створювали дивовижні орнаменти відповідно до давніх технік на «живому яйці», готуючи чудові писанки до великого свята Пасхи.

«Подібні заходи важливі насамперед тому що в такий спосіб, повернувшись з зони бойових дій, ти можеш знайти порозуміння зі своєю родиною. Адже, тут ми не тільки змогли поспілкуватись із побратимами, а й провели час із дружинами, дітьми – цього дуже не вистачає в буденному житті», зазначає один з учасників сімейного візиту.

За даними Державної служби у справах ветеранів війни та учасників АТО статус учасника бойових дій отримали більш 354,9 тис. осіб на 01.01.2019р. Майже 37% УБД розлучаються після повернення з зони бойових дій. Більше 43% мають посттравматичний синдром військовослужбовця. Кожне п’яте розлучення відбувається по причинні непорозумінь між подружжям після війни, і як наслідок домашнього насилля (офіційно зареєстрованого).

«В жовтні 2018 року вже відбулись перші сімейні візити, тоді в поїздці юрали участь як корінні одесити, так і внутрішньо переміщені особи і навіть родина з Вірменії, яка відвідує Карітас Одеси. Цього разу ми згуртовували родини учасників АТО з Одеси і Франківщини. Окрім зміцнення соціальної згуртованості, візит мав на меті також зміцнити самі сім’ї, допомогти їм подолати бар’єри у спілкуванні між чоловіком та жінкою, якщо такі існують, зауважив Василь Колодчин, директор Благодійного фонду «Карітас Одеса УГКЦ». Такі заходи допомагають подолати непорозуміння між мешканцями з різних регіонів України, що навіяні міфами, та змінюють українське суспільство зсередини, зміцнюючи нашу соціальну згуртованість».

Поїздка дала можливість учасникам АТО побути зі своєю сім’єю, відпочити та поспілкуватись з дружиною, на деякий час забувши про роботу і події на Сході України.

Сімейні візити організовано в рамках проекту «Зміцнення соціальної згуртованості» Благодійного фонду «Карітас Одеса УГКЦ».

Categories: Новини

Залишити відповідь