Image

Шпиталь Шептицького рятує новонароджених малят

0 Comments


В четвер, 31 березня близько 20.00, у Львові у «Вікно життя» при Шпиталеві Шептицького, на вул. Озаркевича, 4, було вкладено новонароджене немовля.



За кілька хвилин прибула швидка допомога і працівники міліції. Дівчинка, як було з’ясовано при медичному огляді працівниками шпиталю, віком до 7 днів, цілком здорова, доглянута і в чистих пелюшках. Зараз вона перебуває у Дитячій міській лікарні на вул. Пилипа Орлика.«Вікно життя», – це спеціальний пункт, де матері можуть анонімно з тих чи інших причин залишати свою новонароджену дитину. Такі спецпункти для новонароджених дітей роками успішно працюють у Польщі та Чехії, в Україні – у Львові, Тернополі і віднедавна в Києві.

Львів має сумний досвід, коли у листопаді 2009 року, після піврічного існування «Вікна життя» при пологовому будинку на вул. Дж. Вашингтона, новонародженого малюка підкинули в центрі міста, під церкву Св. Юра. Дитина була доношеною і абсолютно здоровою, але помітили її надто пізно – дитя захворіло і померло. Після цього випадку новий пункт “Вікна життя” створили наприкінці 2009 року поблизу церкви Юра, ближче до центру міста, у Шпиталі Шептицького.

Проблема матерів, які не мають змоги чи бажання виховувати новонароджену дитину, є надзвичайно актуальною. «Не слід вважати, що підкидають дітей лише неблагополучні жінки із так званої групи ризику!», – каже Дзвенислава Чайківська, керівник Шпиталю Шептицького. «Так, на жаль користування «Вікном життя» є не надто частим і втішним. Частково через низький рівень інформування громадськості, просвітницької роботи на дану тему. Зокрема, існує багато критики стосовно функціонування таких спецпунктів, – мовляв це популяризує відмову від материнства, безвідповідальність і аморальність суспільства. Але врятовані життя малюків, які ми маємо змогу бачити, варті існування пунктів «Вікно життя»», – переконана Д. Чайківська.

До такого вчинку – відмовитись від своєї новонародженої дитини – може призвести сукупність кількох банальних причин: батько не визнає свого батьківства і відповідальності за виховання малюка, батьки матері засуджують вагітність доньки, у матері немає помешкання чи фінансової забезпечності, народження малюка є невчасним на думку матері тощо. В такій ситуації від молодої жінки складно очікувати адекватних вчинків.

Categories: Новини

Залишити відповідь