Фахівці мережі дитячих центрів Карітасу обмінялись досвідом та кращими практиками по роботі з дітьми

19-20 вересня 2019 року у Маріуполі, Краматорську та Слов’янську відбувся 2-денний обмін досвідом для колег по роботі з дітьми та молоддю.

Учасники прибули з різних куточків України – Харкова, Кам’янського, Львова, Запоріжжя, Борислава, Полтави, Дрогобича, Івано-Франківська, Одеси, Сєвєродонецька, Тернополя та Києва з метою почерпнути нових знань та навичок, ознайомитися з підходами, кращими практиками та інструментами, якими керуються центри, та поділитися власним досвідом.

Такий обмін став четвертим у 2019 році, перейнявши естафету від дитячих центрів у Львові, Хмельницькому та Тернополі.

Програма була досить насиченою та охоплювала широкий спектр діяльностей, які проводяться з дітьми та молоддю, а саме: методики навчання та підтримки здорового способу життя дитини, яке включає як фізичне, так і психічне, соціальне та духовне здоров’я; корекційні технології (арт-терапія, нейрогімнастика тощо); традиційні ігри та «навчання з досвіду» (learning by doing); соціально-орієнтована діяльність (екологічні ініціативи, еко-волонтерство); методики з розвитку базових життєвих навичок (кулінарні майстер-класи); вправи з подолання стресу, напруги та тривоги, а також відновлення психологічної стабільності; інклюзивна група для дітей з аутизмом (робота з природнім матеріалом глина), профорієнтаційна майстерня «Древо дім» (заняття з професійним педагогом по обробці деревини). На присутніх справив враження також форум-театр, (на базі загальноосвітньої школи, де підлітки були самі акторами та могли у формі театральної постановки розглянути таке гостре питання, як стосунки в школі з однокласниками та вчителями, також не менш важливо було розглянути стосунки головного героя з батьками, аналіз ситуації з глядачами та можливість кожного побувати в ролі когось з героїв). Надзвичайні відчуття, коли  стаєш одним із героїв театральної сценки, та намагаєшся по іншому вирішити чи залагодити конфлікт.

У Маріуполі, учасники також мали змогу ширше ознайомитися із самими організаціями та іншими напрямками роботи, такими як кризовий центр, де різні цільові групи можуть отримати нагальну інформаційну або іншу допомогу, волонтерський напрямок, ресурсний центр, який включає лобізм, фандрейзинг, юридичні послуги та зв’язки з громадськістю, та іншими. Приємним бонусом була екскурсія чудовим містом.

Обмін досвідом у Слов’янську подарував учасникам можливість отримати спілкування з дітьми та дізнатись, що для них є Карітас. Кожен підліток, який приходить до центру Карітас, бере участь у систематичних зустрічах та літніх таборах, і набуває нового досвіду проведення власного дозвілля.

«Ця поїздка дуже вплинула на мене, дала відчути свою приналежність до чогось великого, до команди. Я змінила свої погляди на свою роботу, думаю, це змінить і якість моєї роботи. Впевнена, що такі поїздки необхідні для працівників, щоб тримати бойовий дух, щоб відчувати натхнення, щоб не було вигорання, щоб знаходити нові ідеї, щоб була змога на прикладі інших вчитися чомусь новому», – прокоментувала поїздку соціальний педагог Карітасу Полтава, Любов Захарченко.

«Обмін досвідом – це чудова нагода ознайомитися з роботою колег у різних регіонах особисто та передати досвід своїй команді… За ці два дні я переконалась, що в Карітасі працюють люди за покликанням серця та професіонали своєї справи», – додаєла Аліна Муц, соціальний працівник Карітасу Тернопіль.

Атмосфера була надзвичайно дружньою та невимушеною, неначе «приїхали до далеких родичів», за словами учасників. «Дякую організаторам за таку чудову можливість та ідею обміну досвідом. Насправді спочатку я думала: «Та що я нового дізнаюсь, адже всі Карітаси працюють однаково і заради єдиної цілі», але я дуже помилялась. Приїхавши додому, я привезла великий багаж знань, яким вже кортить поділитись», – коментує Вікторія Тущенко, соціальний працівник у Карітасі Камянське.

«Це було два дуже насичених і різних дні, повних нових вражень і ідей. Дякую за душевний прийом», – прокоментувала Оксана Юрчік, соціальний працівник Карітасe Одеса.

Ми щиро вдячні Карітасу Маріуполь та Карітасу Краматорськ, і зокрема працівникам проекту «Простір підтримки» та дитячого центру, за дійсно душевний прийом, організацію та проведення обміну досвідом на високопрофесійному рівні.

Довідка:

Мережа дитячих центрів Карітасу працює у 20 містах України, від Заходу до Сходу, задля досягнення єдиної мети – забезпечувати прав та можливості вразливих дітей, та сприяти їхньому гідному життю в суспільстві. Щороку мережа обслуговує понад 2000 дітей із вразливих категорій. Використовуючи різні підходи, методики та інструменти в роботі з дітьми та молоддю, дитячі центри керуються єдиною Концепціє по роботі з дітьми та молоддю, а також Політикою та процедурами захисту дітей.