Image

Експерти Карітасу провели відкритий вебінар про мобільну роботу з молоддю

0 Comments


22.03.2016, Україна

Успішний досвід проекту «Мобільна робота з молоддю» Карітасу України став темою інтерактивного вебінару для соціальних працівників та всіх зацікавлених. Напрацювання за понад 10 років соціальної роботи з дітьми у 5-х містах України висвітлювали Зоряна Лукавецька, національний координатор проекту Карітасу України та Ірина Пухняк, координатор в Карітасі Київ. Веб-презентацію транслювала інформаційна платформа «Центр знань» за підтримки Дитячого Фонду ООН (ЮНІСЕФ).



«Мобільна робота з молоддю» – один з найстабільніших соціальних проектів для дітей в Україні. Карітас України розпочав втілення проекту понад 10 років тому за підтримки Карітасу Німеччини. Ключові осередки «Мобільної роботи» Карітасу діють в 5-х українських містах: у Києві, Львові, Дніпропетровську, Тернополі та в Хмельницькому.

Кожен осередок опікується в середньому 30-ма дітьми та підлітками у складних життєвих обставинах та допомагає їм з реінтеграцією та соціальною адаптацією. Діяльність проекту включає як індивідуальне консультування, так і соціально-педагогічну групову роботу з молоддю, активізацію громад. Важливою складовою є робота на вулиці – регулярні зустрічі за межами інституцій і центрів, пізнання середовища, в якому перебуває молода людина. 

Фахівці Карітасу розповіли, що «Мобільна робота»  – це дуже вдала модель, щоб «досягти недосяжних» – допомогти дітям, які з певних причин не можуть звернутись до соціальних центрів. Працівники проекту працюють з дітьми та підлітками в їхньому соціальному просторі: зокрема на вулицях та в місцях, де вони збираються в різних районах міста. Це допомагає встановити порозуміння між соціальними працівниками та молоддю – адже підлітки залишаються на своїй території, у своєрідній «безпечній зоні», де почуваються вільно і захищено, тому вони більш відкриті до діалогу.

Принциповою особливістю проекту є те, що допомогу дітям та підліткам надають цільово і  відповідно до їхніх потреб і запитів. Важливо те, що соціальні працівники «Мобільної роботи» не вирішують проблеми громад, які, можливо, створює молодь через те, що не може адаптуватись та інтегруватись у локальну групу. Проект зосереджений на вирішенні власне проблем молоді, допомозі кожній дитині в тих сферах, в яких вона потребує допомоги, підтримки, розкриття власних вольових ресурсів.

Однією з ключових рис проекту є комплексна допомога кожній молодій людині. Консультативна робота соціального працівника охоплює всі питання, актуальні для підопічного, яких би сфер вони не стосувались. При цьому таке спілкування обов’язково ґрунтується на прийнятті та розумінні, не містить осуду. Мета соціальної роботи з підлітками – створити середовище довіри, в якому дітям було б комфортно шукати внутрішні ресурси, щоб вирішувати власні проблеми, виходити на новий особистісний рівень. Завдання соціального працівника – наснажувати, заохочувати, допомагати у пошуку цих ресурсів та можливостей.

Проект мобільної роботи максимально позбавлений формальностей: не містить складних процедур звернення, які б перешкоджали вчасному консультуванню. Допомога дітям – виключно добровільна і, за бажанням дитини – конфіденційна. В роботі враховуються гендерні особливості та міжкультурний підхід. 

Categories: Новини

Залишити відповідь