Image

Досвід Карітасу України у подоланні торгівлі людьми та допомозі постраждалим 2016-2019 рр.

У Всесвітній День протидії торгівлі людьми, 30 липня, ділимось здобутками Карітасу України в діяльності, що направлена на протидію цьому ганебному злочину.

Міжнародний благодійний фонд «Карітас України» має великий досвід роботи з питаннями міграції і протидії торгівлі людьми. Починаючи з 2004 року, Карітас України працює у сфері попередження торгівлі людьми і реінтеграції жертв торгівлі людьми за підтримки багатьох міжнародних донорів. Основний результат діяльності Карітасу полягає в наданні допомоги понад 1 000 жертв, які звернулися до центрів Карітасу. Це чоловіки, жінки та неповнолітні особи. Всі вони отримали кваліфіковану комплексну допомогу з реінтеграції, у тому числі соціальну і психологічну підтримку, медичну і юридичну допомогу, професійні курси, допомогу із працевлаштуванням та відкриттям власного бізнесу.

З травня 2016 року Карітас України розпочав впровадження проекту «Підтримка діяльності мережі консультаційних центрів для людей, що потерпіли від торгівлі людьми» за фінансової підтримки Карітасу Іспанії та Карітасу Франції. Проект діяв у 5 регіонах України, зокрема, у 5 регіональних організаціях Карітасу у Івано-Франківську, Дрогобичі, Києві, Одесі та Харкові.

Загальна мета цього проекту сприяти соціальній та професійній інтеграції жертв торгівлі людей та запобігання торгівлі людьми шляхом надання послуг з консультування для потенційних жертв, особливо трудових мігрантів, дітей та груп ризику.

«Не зважаючи на те, що ми живемо у 21 сторіччі, торгівля людьми й досі залишається однією з найбільших проблем в сучасному світі», – Наталя Голинська, менеджер проектів по протидії торгівлі людьми «Карітасу України».

Впродовж останніх 3 років було виявлено понад 300 осіб, які стали жертвами торгівлі людьми. Серед них – чоловіки, жінки і неповнолітні особи. Серед жертв є багато молодих людей, інвалідів, пенсіонерів і інших вразливих осіб таких як внутрішньо-переміщені особи (понад 20% усіх бенефіціарів). Більшість випадків стосується торгівлі людьми з метою трудової експлуатації (73%), менше випадків сексуальної експлуатації, є випадки, пов’язані зі збройним конфліктом, примусовим жебрацтвом, торгівлею з метою вилучення органів, залученням до кримінальної діяльності і комбіновані види торгівлі людьми. Моніторинг ситуації всіх бенефіціарів показує, що 82% всіх бенефіціарів реінтегровано в сім’ї і громади, а також покращено їх соціальний, психологічний і матеріальний стан.

«Дякую за надану допомогу, за ліки, одяг, взуття та продукти харчування, які я не в змозі придбати. Дякую за юридичний супровід в отриманні групи інвалідності, що дасть мені можливість в подальшому отримувати щомісяця державні виплати», – бенефіціар з Києва, що постраждав від торгівлі людьми (вилучення органів – нирки)

«Для бенефіціарів, що були жертвами торгівлі людьми, цей проект став шляхом до чіткого усвідомлення власних прав та можливостей, до реінтеграції у звичне для них життя», – Ігор Тридуб, координатор проекту в Карітасі Харків.

Карітас України продовжує свою діяльність, спрямовану на підвищення рівня обізнаності серед населення про торгівлю людьми, а також на попередження. У нас є доступ до найуразливіших категорій населення, наприклад, осіб, які проживають у віддалених сільських районах, та дітей в установах для дітей. Наші мобільні команди приїжджають до віддалених міст і сіл для виявлення потенційних жертв і попередження торгівлі людьми. Протягом 2016-2019 років нами було проведено понад 1 100 превентивно-освітніх заходів і розповсюджено понад 110 тисяч екземплярів інформаційної та промо-продукції. Всього майже 100 тисяч осіб було охоплено нашими заходами, а до діяльності долучилося 45 волонтерів.

«Дякуючи проекту по протидії торгівлі людьми, Карітас сповнює місію, покладену на нього Церквою допомагати знедоленим, допомагати людям зберегти свою гідність, людську гідність, даровану Богом», – о. Василь Колодчин, директор БФ «Карітас Одеса УГКЦ».

Карітас України працює задля того, щоб допомагати найуразливішим групам населення, у тому числі жертвам торгівлі людьми.

«Коли мене в Києві посадили представники Міжнародної організації з міграції в  мікроавтобус і сказали, що в Івано-Франківську мене зустрінуть, то я не повірив. Я собі подумав: «Хто о 3 годині ночі буде зустрічати мене? Кому я  потрібен?». Автобус прибув до Івано-Франківська раніше на 20 хвилин. Було темно і холодно. Я вирішив погрітися в залі очікування на вокзалі. Рушив і не встиг відійти декілька метрів, як почув своє ім’я – на зустріч мені ішли працівники Карітасу. Вони посадили мене в автомобіль, відвезли до хостелу, поселили і впродовж наступних тижнів всіляко опікувались та підтримували мене. Я відчув себе потрібним, було дивно, що незнайомі люди так піклуються та переймаються моєю долею. Я цього не відчував останні роки навіть від своїх рідних. З їхньою допомогою я працевлаштувався, знімаю кімнату, відновив втрачені документи. Моє життя налагодилось, за що я безмежно вдячний», – бенефіціар Карітасу Івано-Франківськ.

На сьогоднішній день в мережі Карітасу України налічується 8 центрів, які працюють задля попередження торгівлі людьми, підвищення рівня обізнаності населення і надання допомоги жертвам торгівлі людьми.

Благодійна організація «Благодійний Фонд «Карітас-Івано-Франківськ УГКЦ»

Благодійний Фонд «Карітас Самбірсько-Дрогобицької Єпархії УГКЦ»

Благодійний Фонд «Карітас-Київ»

Благодійний Фонд «Карітас Одеса УГКЦ»

Благодійний Фонд «Карітас Харків»

МБФ «Карітас Краматорськ»

Благодійна організація «Парафіяльний Благодійний фонд «Карітас Маріуполь»

Благодійна організація «Благодійний фонд «Карітас Запоріжжя»

Проект «Підтримка діяльності мережі консультаційних центрів для людей, що потерпіли від торгівлі людьми» в інфографіці:

Categories: News | Новини

Залишити відповідь