Image

Діяльність Карітасу України в умовах ескалації конфлікту в Авдіївці

0 Comments

З 29 січня 2017 року прифронтове місто Авдіївка опинилось в епіцентрі подій і уваги всього українського суспільства. За п’ять днів на місто, де на сьогодні проживає не менше 25 000 осіб, серед яких 2 000 дітей та близько 9 000 пенсіонерів, з важкого озброєння було випущено не менше 7 500 снарядів –  а це понад 345 тонн смертоносних боєприпасів. Внаслідок обстрілів загинуло три цивільні особи, дев’ять було поранено, пошкоджено 102 будівлі. Ускладнювали гуманітарну ситуацію в Авдіївці і морози – в ці дні стовпчик термометра опускався до -20 градусів.

Карітас України терміново відреагував на ситуацію, мобілізувавши весь свій потенціал в регіоні. Три найближчі осередки Карітасу –  Запоріжжя  Маріуполя та Краматорська  – вже в перші години початку гуманітарної кризи об’єднали зусилля та розпочали позмінно чергувати для ефективного надання допомоги всім потребуючим. Оскільки через обстріли місто залишилось без газу, електрики, водопостачання та опалення, на міському стадіоні «Хімік» було розгорнуте наметове гуманітарне містечко, де з перших годин став і намет, наданий Карітасом Маріуполь. В ньому позмінно чергували соціальні працівники з Маріуполя, Краматорська та Запоріжжя, а також постійно працював лікар.

Намет Карітасу в Авдіївці був розрахований на одночасне перебування 50 осіб, але насправді приймав значно більше – жителі міста мали змогу погрітись, отримати гарячу їжу, теплі речі та най необхідніші ліки, продуктові набори, підзарядити мобільні телефони. Така допомога  була вкрай необхідною для мешканців міста, яке, незважаючи на триваючі обстріли, відчуло всю глибину підтримки від найрізноманітніших благодійників. Вже у перший день роботи Карітас Маріуполь доставив у Авдіївку 1000 продуктових наборів та 1000 наборів особистої гігієни, які були розповсюджені серед місцевих мешканців. В наступні дні було розповсюджено ще 3 000 наборів. Також командою Карітасу було розповсюджено 100 наборів з найнеобхіднішими медикаментами, в основному їх отримали родини з дітьми. Карітас Краматорськ привіз до міста спальні мішки, аптечки швидкої медичної допомоги, паливо, свічки, теплий одяг. До процесу надання термінової гуманітарної допомоги також приєднався Карітас Запоріжжя.

Наметовому містечку довелося пережити і важкі моменти – в ніч на 3 лютого через інтенсивний обстріл ряд наметів було пошкоджено, зокрема і намет Карітасу. Співробітники змушені були перечекати ніч у безпечному місці, але вже зранку роздача гуманітарної допомоги продовжилась.

Обласною військово-цивільною адміністрацією розглядалось питання про евакуацію жителів Авдіївки. Хоча офіційного рішення про це так і не було прийнято, виїхати могли всі охочі – в основному виїжджали діти з батьками, яких прийняли пансіонати відпочинку у Святогірську. Ними опікувались співробітники дитячих проектів Карітасу Краматорськ – всі евакуйовані отримали необхідні медикаменти, гігієнічні набори, а також, за потреби, – допомогу професійних психологів.

Через ескалацію ситуації в Авдіївці Карітас України перейшов на надзичайний режим роботи, провівши екстрені переговори з донорськими організаціями, зокрема CRS та Карітасом Австрії щодо додаткового фінансування програм екстреної допомоги для жителів Авдіївки. Також Карітас звернувся до Технічного комітету акції «Папа для України» з пропозицією виділити кошти на підтримку постраждалих.

Керівник гуманітарних проектів Карітасу України Григорій Селещук, який з першого дня роботи гуманітарного містечка знаходився на місці подій, ділиться враженнями від перебування в Авдіївці: «Ми в’їжджали та виїжджали під канонаду. Але не це найстрашніше. Справді жахливо, коли спілкуєшся з місцевими, і питаєш, чи їм страшно, а вони говорять, що їм лячно, коли тихо. А коли стріляють — не страшно. Бо тоді видно, куди падають снаряди, а коли тиша, вони не знають, звідки і коли прилетить. Місто потерпає від обстрілів не вперше. Світло уже зникало на п’ять і більше днів, не було води. Та лише тепер усі звернули увагу, що Авдіївка перебуває під обстрілами й потребує допомоги. Тому добре, що люди нарешті зрозуміли, що допомога потрібна: і матеріальна, і звичайна людська увага»

Як тільки в Авдіївці та сусідніх населених пунктах  встановилась відносна тиша, соціальні працівники Карітасу Запоріжжя разом зі співробітниками Управління цивільно-військового співробітництва Збройних Сил України (CIMIC) вирушили безпосередньо в райони, які найбільше постраждали від обстрілів, аби вивчити потреби постраждалих від бойових дій, та провести первинну оцінку, щодо допомоги у відновленні пошкодженних будівель. В результаті, 100 родин, оселі яких було пошкоджено, вже найближчим часом отримають грошові гранди на ремонт своїх помешкань. 10 лютого команда Карітасу Краматорськ відвідала селище Курдюмівка (Торецьке), де 13 приватних будинків також постраждали від обстрілів, надавши продуктові набори, теплі ковдри та ліки, а також провівши первинну оцінку потреб щодо надання допомоги для проведення ремонтних робіт.

«Це черговий приклад жертовності та солідарності, який українці демонструють одне одному та всій світовій спільності – в кризовій ситуації ми об’єднуємо зусилля, щоб допомогти потребуючим» – підвів підсумки гуманітарної місії в Авдіївці Андрій Васькович президент Карітасу України.

Categories: Новини

Залишити відповідь