Image

Делегація з чеського Карітасу відвідала у Львові вимушених переселенців

0 Comments


30.10.2015, Львів

В кінці жовтня Львів відвідали представники Карітасу Зноймо з Чехії. Вони відвідали вимушено переміщених осіб, які з-поміж інших звертались за допомогою до «Карітас-Львів УГКЦ». Гості побували у 8-й лікарні, де лежать хворі на онкологію діти, а також завітали до «Центру дозвілля та соціальної реабілітації для молодих людей з особливими потребами», що діє при Карітасі Львова.



Львів став завершальним пунктом поїздки чеських благодійників до України, що розпочалась 18 жовтня. За цей час вони відвідали гарячі точки на Східній Україні, побували у Маріуполі, Краматорську, Слов’янську, Харкові і Черкасах. У складі делегації було також і чеське телебачення.

Чеські благодійники допомагають у зборі коштів на ліки та продукти найбільш потребуючим вимушеним переселенцям з Луганської та Донецької областей, а також з Криму. Допомога здійснюється через «Карітас-Львів УГКЦ». Загалом до Карітасу Львова звернулось понад 500 сімей, які опинились у складних життєвих обставинах. 27 жовтня делегація з Чехії відвідала лише деякі з них, що проживають у різних куточках Львова.

Микола з дружиною приїхали до Львова у квітні, залишивши в Донецьку квартиру з вибитими від обстрілів вікнами. 35 років він працював на шахті, зараз на пенсії. У чоловіка хворе серце, рік тому пережив операцію. Подружжя має проблему з нирками, адже цілу зиму пили у Донецьку неякісну воду. Карітас допоміг їм продуктами та компенсував кошти за лікування.

Вже півтора року живе в передмісті Львова з мамою і шістнадцятирічною донькою переселенка з Криму Ельмас. Привезли з собою і вірного привітного друга сім’ї – собаку Кері. Чоловік Ельмас – військовий, вона ж займається волонтерством. Карітас Львова допоміг придбати родині ліки.

Пенсіонери Олександр і Валентина попали під обстріл вже під час евакуації зі Станиці Луганської у грудні минулого року. Під Дебальцево автобус  з людьми перекинувся – опинились в лікарні у Світлодарі, звідтіля їх евакуювали до Львова. Живуть в одній кімнатці, в іншій – теж родина переселенців. Рідна домівка стоїть без даху, немає газу. Карітас допоміг подружжю одноразово продуктами і компенсував витрати на ліки.

Пенсіонерка Марія з Луганська живе у готелі «Катерина» під Львовом вже більше року. Спочатку тут проживало близько 40 сімей, тепер лише троє. Марія працювала на заводі, який був вивезений гуманітарним конвоєм в Росію, за спеціальністю інженер-технолог. Її онукові 7 років, лікується в Польщі від цукрового діабету. Карітас допоміг переселенці продуктами, компенсував частину витрат на проживання, допоміг придбати тискомір і ліки.

Відвідали також і 11-річного Андрійка, львів’янина, який лежить у 8-й лікарні, відомій як Чорнобильська. Півтора року тому лікарі виявили у нього важку хворобу, пережив складну операцію на ребрах. Його мама, Леся, і досі не вірить, що у сина онкологія. Євген Адамек передав хлопцеві подарунок від пані Яни, чеської добродійки, яка передала кошти на його лікування. Також подарунки отримала і Соломійка, молодша сестричка Андрійка.

Також чеських благодійників запросили до «Центру дозвілля та соціальної реабілітації для молодих людей з особливими потребами». Користувачі проекту виготовляють вироби з бісеру, тчуть на ручних верстатах тканини, з яких потім шиють торби і подушки, виготовляють також і різдвяні свічки.

Categories: Новини

Залишити відповідь