Image

Чому правила є важливою частиною нашого життя? Розповідає психолог

0 Comments

Чому правила є важливою частиною нашого життя? Коли дитина приходить до нас в Центр, ми, працівники проекту «Соціально-педагогічна робота з молоддю в Україні», розповідаємо їй про можливості і ресурси, якими вона може скористатися, та про правила перебування в нас.

Акцент на правила ми ставимо виходячи з тези, що правила — запорука почуття безпеки та довірливих стосунків. Правила — це умови, за яких дитина перебуває в нашому центрі та отримує соціальні послуги.

В нашому центрі діє декілька правил, за порушення яких існують «санкції». Саме поєднання чітких правил та відповідальність за них у формі «санкцій» формують розуміння, що власні дії потрібно оцінювати, усвідомлюючи можливі наслідки, та нести за них відповідальність,

Наведу приклад декількох правил:

1. Поважай інших. За образи і гострі слова — будь готовий до активної діяльності у формі віджимання чи присідання;

2. Звідки взяв — туди і поклади. Якщо порушуєш — допомагаєш у прибирані центру;

3. Прийшов у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння — будь готовий, що тебе попросять покинути соціальний Центр;

4. Куріння на території Центру неприпустиме, будь готовий до того, що ти покидаєш Центр одразу;

5. Хочеш вийти за межі Центру — попередь працівника, інакше — будь готовий до того, що тебе попросять покинути центр до кінця дня.

В нашому середовищі їх дотримуються старші та молодші, хлопці й дівчата, новенькі та старенькі, відвідувачі і працівники, діти та батьки. Це є фундаментом для довіри, адже умови перебування для всіх однакові.

Тому у кожної дитини, яка до нас звернулась, є впевненість у тому, що до неї та її потреб поставляться з розумінням, увагою та повагою, як і до інших відвідувачів.

Наявність правил допомагає як дітям, так і дорослим зрозуміти, що в кожної людини є свої кордони, які необхідно поважати. Це дозволяє зменшити кількість конфліктів та уникати зайвого напруження у спілкуванні.

Зі слів наших відвідувачів, завдяки правилам вони вчаться дотримуватися порядку, поважати себе та інших.

Для нас, команди працівників Карітасу Львів, важливо створити модель сприятливо налаштованого реального світу для наших бенефіціарів задля формування у кожної дитини розуміння причинно-наслідкових зв’язків, засвоєння соціально прийнятних норм поведінки та вміння жити відповідно до норм суспільства.

Софія Зотіна,

психолог проекту «Соціально-педагогічна робота з молоддю в Україні» при БО БФ “Карітас-Львів УГКЦ»

Categories: News | Новини

Залишити відповідь