Image

Cпорт – сила!

0 Comments


Зелений футбол заради здоров’я дітей
24.03.2010
23 березня відбувся турнір з міні-футболу для дітей з уразливих сімей, який відкрив святкування приїзду Кубку FIFA до Донецька. Організаторам вдалося об’єднати дітей навколо здорового та активного способу життя. Підопічні Карітасу Києва також взяли участь у змаганнях та



посіли друге місце у турнірі. 
 
Турнір з міні-футболу дав старт проекту “Зелений футбол заради здоров’я дітей”, організованого одеським благодійним фондом “Шлях до дому” у співпраці з Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) та за підтримки Фундації Кока-Кола.
 
Мета проекту “Зелений футбол заради здоров’я дітей” – об’єднати дітей з уразливих сімей, з притулків та безпритульних дітей у «зелені» футбольні команди у трьох містах України – Києві, Одесі та Донецьку, пропонуючи альтернативу нездоровому та ризиковому способу життя.  Такі команди формуватимуться, щоб зіграти у футбол, а також, щоб долучити дітей до прибирання території від сміття.
 
«Досвід показує, що молодь готова рішуче змінити свій спосіб життя, якщо з’являється така позитивна альтернатива, як спорт», – розповідає координатор проекту з боку ЮНІСЕФ Анна Суходольська. Координатор проекту «Мобільна робота з молоддю в Україні» Карітасу Київ – Ольга Байдарова, вважає спорт одним із найпрогресивніших форм соціалізації дітей із неблагополучних сімей.
 
Впродовж лютого та березня, на першому етапі проекту, формувались команди, діти тренувались та брали участь у відбіркових іграх в закритих приміщеннях Києва, Одеси та Донецька. У столиці України переможцем  відбіркових змагань стала футбольна команда «Мрія», складалася з підопічних проекту «Мобільна робота з молоддю в Україні» Карітасу Київ. На завершальні змагання збірні команди з цих міст приїхали до Донецька. Напередодні турніру юні футболісти, а це 30 дітей, долучилися до прибирання парку міста.  А наступного дня усі вони взяли участь у турнірі з міні-футболу на території Донбас-Арени, де відбулося представлення Кубку FIFA. Переможцями футбольних змагань стали донецькі хлопці із команди «Фортуна», друге місце посіяли підопічні Карітасу Києва, третє – одеська команда «Домовенок».
 
За благородні зусилля, спрямовані на захист довкілля та активний спосіб життя, усіх учасників турніру запросили відвідати церемонію відкриття Кубку FIFA. «Діти були захоплені Донбас-Ареною, вони змогли побути всередині стадіону, де їм провели екскурсію, – переказує враження своїх підопічних Ольга Байдарова. – Юним футболістам організували розважальні заходи: конкурси з м’ячем, настільний футбол та можливість розфарбувати обличчя як справжні футбольні вболівальники».
 
Під час наступного етапу проекту, який триватиме впродовж квітня-вересня, діти з дитбудинків та притулків Києва, Донецька та Одеси організовуватимуть команди, щоб на власному прикладі показати любов до довкілля, прибираючи території від сміття, а також грати у футбол.  Загалом, за рік проект має на меті залучити до 500 дітей та організувати 30 таких заходів.
 
 
Додаткова інформація:
Згідно з офіційними даними, чисельність населення в Україні на кінець 2009 року становить майже 46 мільйонів чоловік, з яких близько 10 млн. – у віці до 18 років. З них – близько 80 000 дітей, які постійно проживають в спеціалізованих закладах.  Немає жодної офіційної статистики щодо кількості дітей і молодих людей, які живуть і працюють на вулицях України, але їх кількість варіюється від 40 тис. до 300 тис. чоловік. Найбільш схильні до небезпечної поведінки ті діти, які позбавлені батьківської опіки, безпритульні, з неблагополучних сімей. Вони схильні до наркоманії, алкоголізму, тютюнопаління, продажу сексуальних послуг, насильства. Тому требе показати «Червону картку дитячій бездоглядності»!

При написанні статті використовувалися матеріалами Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та Фундації Кока-Кола.

Categories: Новини

Залишити відповідь