Image

Блог психолога: Чому та коли корисна арт-терапія

0 Comments

Малювання для позбавлення стресу, пісочні ігри для дітей та дорослих, майстер-класи з виготовлення горняток – сьогодні можна зустріти багато оголошень творчих занять, котрі позиціонуються арт-терапією. Та чи дійсно вони є такими?

24 січня 2020 року, команда проекту «Зміцнення соціальної згуртованності» Карітасу Одеса провела арт-терапію з гештальт-психологинею Оленою Галашовою.

Протягом декількох годин учасники та учасниці малювали власні герби, що уособлювали їх емоційний стан, а також їх зв’язок з іншими мешканцями України. А ми розібралися, чи будь-які такі заходи однаково корисні, а також чи можна проводити творчу терапію самотужки вдома.

Арт-терапія – це вид психотерапії та психологічної корекції, заснований на мистецтві та творчості. Існує групова, сімейна, індивідуальна. Її мета може бути діагностичною, лікувальною, реабілітаційною тощо.

Що можна вважати арт-терапією?
Будь-що: приготування страв, шиття, в’язання, вишивання. Все, що робить людина руками, – все впливає на її психічний стан. Людство завжди лікувалося за допомогою творчості. Адже, так ми виносимо свій психологічний світ назовні, створюючи щось нове. А з тим спостерігаємо та змінюємо його. 

Якщо будь-яка творчість є терапією, то чи можна робити арт-терапію самостійно? 

Кожна терапія може бути більш або менш глибокою залежно від запиту. Дома робити медитаційні техніки складніші. Але все залежить від запиту: якщо у нас є натхнення та бажання щось зробити, то треба це робити – цього потребує наша психіка. Психолог може бути помічником, наставником, стимулювати у чомусь. З ним спостереження за психологічними процесами проходять швидше. Його завдання – направляти або зупиняти залежно від стану людини.

Чим така терапія ефективна?

Арт-терапія найм’якіша з можливих, бо вона ненасильницька. Тут мінімум вторгнення, але вона швидко проникає у підсвідоме, дає можливість вести розмову з ним. Головне – вміти читати символи. Бо підсвідоме використовує не слова, а саме символи, образи. Коли людина це виносить назовні, психолог може прочитати кольори, знаки, він розуміє, що відбувається та (у разі необхідності) зупиняє процес. Самому важко це зробити через захист нашої свідомості. У кожної людини він є – ми себе обманюємо та не бачимо, що відбувається насправді, коли мова йде про особисті та важливі ситуації, питання. 

У яких випадках терапія необхідна?

Традиційно вважається, що арт-терапія ефективна з дітьми та людьми, що мають важкі психічні розлади. Якщо говорити про самопоміч, то вона вмикає в нас спонтанність, дитячість – те, що ми блокуємо у буденному житті. Це дозволяє створювати нове, вигадувати, йти за своїми почуттями. Арт-терапія дає сили, щоб подолати труднощі. Якщо хочеться малювати чи ліпити – робіть це. Важливо себе слухати, та свої бажання. Не треба думати, що пластилін, пісок чи олівці – це лише для дітей.

Якою є якісна арт-терапія?

Будь-яке творче заняття буде корисним, але арт-терапевт розуміє процеси, котрі відбуваються в людині під-час творчості, він може їх вести, інтерпрувати. Така терапія відрізняється тим, що допомагає людині свої підсвідомі процеси вивести на більш свідомий рівень. Має бути усвідомлення себе, світу. Поки ми це не проговорюємо, воно не стає нашим, воно продовжує нами керувати, без свідомої згоди.  Декілька занять, що допоможуть вам зняти втому та напругу: малювання, вишивання, в’язання, приготування страв, робота з піском або пластиліном. Не ставтеся до своїх робіт критично, не бійтеся бути не професійними митцями! Головне, аби ви отримали задоволення від процесу.

Categories: News | Новини

Залишити відповідь