Благодійному кафе для безпритульних і малозабезпечених у Дрогобичі виповнився рік

12.02.15, Львівщина
Благодійне кафе «Витанія» працює більше року у Карітасі Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ. Кожного місяця сюди приходить 15-20 малозабезпечених і безпритульних людей: вони можуть безкоштовно поїсти безпосередньо в кафе або ж взяти їжу з собою. Також тут організовуються кілька разів в рік обіди для декількох десятків потребуючих водночас.

В їдальні працюють як оплачувані, так і неоплачувані працівники, також одна неповносправна дівчинка. Зранку і увечері тут збираються люди похилого віку, безпритульні, самотні, знедолені. Для місцевого Карітасу це є добрим способом соціальної інклюзії – не лише надати разову допомогу потребуючій людині, а допомогти їй взаємодіяти з іншими, знайомитись, дізнаватись різні методи подолання кризових обставин життя і з часом самому допомагати іншим.

Забезпечення їдальні та обідів відбувається завдяки благодійним пожертвам у спеціальні скриньки, що встановлені у різних локаціях міста. Також деякі добродії надають безпосередньо продукти. Кожен обід складається з першої та другої гарячих страв, чаю чи кави.

Говорить Дарія Стеців, жінка похилого віку, яка приходить сюди майже кожного дня: «Я самотня людина, часто хворію. Моєї пенсії не вистачає навіть на ліки, не кажучи вже про добре харчування. Мені інколи дуже важко, але добре, що у Дрогобичі є місце, де можна просто прийти поїсти, зігрітись, поговорити з кимось. При чому це все безкоштовно. Знаєте, для людини, котра немає у своєму житті навіть чогось найпростішого, елементарного для життя, дуже важливо просте слово підтримки, важливо, щоб з ними заговорили і вміли послухати. Я дуже дякую всім у Карітасі за те, що ви просто-напросто є».

Особливо варто вирізнити вже традиційну акцію, яка відбувається щороку напередодні Різдва у місцевому Карітасі – Свят-вечір для самотніх, безхатченків та бідних. Волонтери розповсюджують оголошення по цілому місту і надзвичай ретельно в місцях, де є найбільше скупчення безпритульних: біля церков, смітників та вокзалів. Також інформація про благодійну вечерю анонсують серед нашим партнерських організацій і через медіа. Завдяки цьому кожного року скуштувати смачну кутю та пампухи збираються приблизно 50-60 людей.

«Карітас» – це місце, де ми можемо бачити Бога в очах потребуючих. Неможливо залишитися байдужими по відношенню до тих, кому найбільше потрібна наша підтримка. Поспілкувавшись із страждаючими людьми ти розумієш, що живеш по-справжньому тільки, коли віддаєш. Тому і шукаємо звідусіль допомоги і ресурсів, аби допомагати їм, аби звертати увагу місцевої громади на потреби таких людей», – зауважує о. Ігор Козанкевич, директор місцевого Карітасу.

В даний момент Карітас у м. Дрогобич об’єднує понад 25 працівників і декілька десятків волонтерів. Діючі проекти та ініціативи:
• Центр для молоді з вадами розумового розвитку «Дивовижні долоні»;
• центр для дітей трудових мігрантів «Разом – сильніші»;
• Консультативний центр для потерпілих від торгівлі людьми і порадня для родин трудових мігрантів;
• міжнародний Центр волонтаріату;
• волонтерський осередок «Допоможи іншому – стань приятелем»;
• Реабілітаційний центр «Назарет» для узалежнених від алкоголю та наркотиків, в тому числі ВІЛ-позитивних;
• спільнота взаємодопомоги для безпритульних людей «Наша хата»;
• Клуб літніх людей «Жива історія»;
• «Школа діабетиків»;
• «Школа сімейного консультанта»;
• надання допомоги інвалідам;
• осередок гуманітарної допомоги;
• благодійні акції та допомога іншим потребуючим людям, що опинились у кризових умовах життя.