Image

Безоплатна правова допомога населенню буферної зони

0 Comments

З 1 лютого 2021 року Парафіяльний Благодійний Фонд «Карітас Маріуполь» розпочав реалізацію проекту «Ефективне врядування і залучення громадян задля досягнення правосуддя, безпеки, захисту довкілля та соціальної єдності у східній Україні», який передбачає надання безоплатної правової допомоги населенню та громадам у населених пунктах вздовж лінії розмежування на сході нашої держави.

Проект, перший раунд якого був започаткований та успішно реалізований минулого року, довів ефективність та необхідність допомоги органам місцевого самоврядування Мангушського, Мар’їнського та Волновахського районів Донецької області під час децентралізації та місцевим мешканцям у вирішенні побутових, фінансових та соціальних проблем.

На сьогодні фахівці проекту надали правову допомогу майже 1500 бенефіціарам, допомогли у створенні нових приватних підприємств,  у поверненні заробітних плат, субсидій, затриманих пенсій, майнових прав громадян та допомогли вирішити велику кількість проблем соціального напрямку. Головний принцип проекту – первинна юридична допомога різного рівня крім представництва у судах та податковій сфері.

Цьогорічний проект має посилений варіант, бо передбачає розширення повноважень фахівців проекту. Від нині юридична допомога буде спрямована не тільки на безоплатну допомогу мешканцям, а й на юридичну допомогу громадам та органам місцевого самоврядування. Крім того, впершетКарітас Маріуполь виходить за кордони Донецької області і створює пункти юридичної допомоги у трьох населених пунктах Луганської області.

«Всього за проектом буде вісім населених пунктів, де буде надаватися юридична допомога. До Мангуша, Волновахи і Мар’їнки приєднаються Нікольське, яке охопить Кальчинську громаду, Покровськ, Станиця Луганська, Щастя та Нижнєтепле. Ми продовжуємо надавати безкоштовну юридичну допомогу людям. Другий модуль проекту передбачає допомогу органам місцевого самоврядування та військово цивільним адміністраціям. Зараз пройшла реформа децентралізації, і наші фахівці допомагають у створення територіальних громад згідно до нових положень у законодавстві та нових процедур. Є дуже значна кількість громад, де без перебільшення всі нормативні документи потрібно відновлювати з самого початку. У даний час дуже мало спеціалістів з питань децентралізації, а наші фахівці кожного тижня проходять спеціальне навчання. Впевнений, що їх знання стануть у нагоді. Ще ми плануємо розпочати більш плідну роботу з системою безоплатної допомоги на місцевому рівні, з залученням фахівців регіональних центрів та Координаційного центру з надання правової допомоги до впровадження адвокаційних програм місцевого, регіонального та державного рівня», – розповів керівник проекту Олександр Магдаліц.

Наразі у штаті є 8 кваліфікованих фахівців, які пройшли конкурсний відбір та готові до плідної праці. Всі юристи – місцеві, добре розуміються на специфіці свого населеного пункту та регіону в цілому. Задля ефективності реалізації проектних завдань та впливу на процеси бюджетоутворення у громадах, впровадження адміністративних послуг та інших політик команда фахівців-юрисконсультів тримає руку на пульсі законодавчих змін та вдосконалює свої знання щодо реформи децентралізації.

Серед найважливіших завдань проекту  – підготовка нормативної документації для всіх адміністрацій, де реалізується проект, зробити їх дієвими; надати громадам  можливість знаходити і наймати юристів самостійно, без участі БФ «Карітас Маріуполь»; створити базу даних усіх звернень громадян з метою аналізу проблем, які виникли у нинішніх реаліях в різних сферах життєдіяльності та зробити пропозиції для внесення змін на законодавчому рівні. Проект триватиме до кінця листопада поточного року.


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проект – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини

Залишити відповідь