За лаштунками

Зустріч дітей із акторами театру в Івано-Франківську
25.03.2011
15 дітей трудових мігрантів мали прекрасну можливість відвідати Івано-Франківський академічний обласний український музично-драматичний театр імені Івана Франка. Сьогодні театр живе насиченим мистецьким життям. Він є одним із перших в Україні професійних колективів, який створено на базі мандрівних театрів Галичини.
Доля Івано-Франківського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені Івана Франка – це доля «щасливого театру». Адже від перших днів свого творчого шляху і по сьогоднішній день він є осередком радості, що його дарує справжнє мистецтво – художнє пізнання світу та духовне очищення. Також франківський театр слугує джерелом національної та культурної самоідентифікації для свого глядача.

Саме тому було організовано захід профорієнтаційного та просвітницько-розвивального характеру разом із акторами драмтеатру, який назвали «За лаштунками». Діти мали можливість познайомитись із знаменитою актрисою драмтеатру Ганною Василівною Бабинською (заслуженою актрисою України, викладачем), яка розповіла про життя та історію театру. Також діти відвідали ті місця в театрі, де вони ще ніколи не бували – гримерки акторів, балетний зал, професійні майстерні та цехи тощо.

На сцені перед глядачем тільки невелика частина творчого колективу. Більшість працівників у театрі не є акторами, але це ті, хто допомагає їм якомога краще зіграти на сцені. Невидимих акторів називають “цеховиками”, – кожен із них у своєму цеху трудиться над тим, щоб вистава була добре поставлена і зіграна на біс. Коли режисерський задум ще не зреалізований і витає у коридорах, цеховики вже починають працювати. До прикладу, художник-постановник вистави вирішує, як розставити акторів і реквізитит на сцені, щоб глядач не помітив, наскільки все до дрібниць продумано наперед. Авторський задум втілюють у реальність цехи бутафорсько-декораційний, реквізиторський, монтувальний, столярний, костюмерно-пошивочний, перукарський, освітлювальний; окремо створюється музичний супровід. І за цим усім – люди, які не фігурують на самій сцені.

Діти були вражені та захоплені всіма цими майстернями, а також отримали багато задоволення від спілкування із актрисою театру Ганною Бабинською, що в подальшому,можливо, вплине на їх вибір професії у майбутньому.

Галина Дорош, координатор проекту
«Соціально-психологічна підтримка дітей трудових мігрантів»