Image

Акцію «Шкільний портфелик» провели у місцевих осередках Карітасу

0 Comments


06.09.2016, Україна

Вже майже двадцять років регіональні осередки Карітасу України напередодні нового навчального року проводять традиційну всеукраїнську благодійну акцію  «Шкільний портфелик». Її мета – не лише зібрати кошти, аби забезпечити дітей із малозабезпечених, багатодітних та кризових сімей всім необхідним до початку навчального року, але й створити атмосферу свята для підопічних Карітасу, дати їм відчути підтримку небайдужих людей. За роки проведення акції вже десятки тисяч школярів змогли отримати новенькі шкільні портфелі, наповнені необхідними канцтоварами. 



Матеріальну та фінансовою допомогу акції надають різноманітні жертводавці – приватні особи, бізнес-структури, церковні спільноти, міжнародні благодійники – всі ті, кому небайдужі проблеми ближніх, і хто відчуває відповідальність за долю українських дітей. Останні роки акція отримала нову цільову аудиторію – дітей вимушених переселенців з Криму та східних областей України, якими опікуються, зокрема, і нові осередки Карітасу, що теж прилучились до акції. 

Вже тринадцятий рік поспіль проводить свято для своїх підопічних Карітас в Івано-Франківську. Завдяки фінансовій підтримці парафіян Івано-Франківської архиєпархії УГКЦ, місцевих підприємців та  благодійної фундації «Люди в потребі» (Німеччина) 110 першокласників отримали повністю укомплектовані портфелі. Загальна сума зібраних пожертв становила понад 130 тисяч гривень. Серед тих, хто отримав новенькі комплекти для школи – діти військових – учасників АТО, діти-інваліди, діти, що походять з родин вимушених переселенців  з Криму та сходу. Як зазначають співробітники організації, основна мета акції   – дати відчути радість першого навчального дня у школі кожній дитині, незалежно від соціального статусу її родини. Втім, зупинятись на допомозі першокласниками вони не планують і звертаються до всіх небайдужих щодо продовження акції, адже  допомоги потребують ще  300 учнів 2-11 класів. 

Двісті дітей з числа підопічних Карітасу Тернопіль також отримали портфелики з необхідними для шкільних занять приладдям – акція у місті проводиться вже вісімнадцять років. Школярів привітав молитвою і вітальним словом, духовними настановами та побажаннями виконавчий директор о. Роман Загородний, який зокрема зазначив: «Тішить серце те, що до акції долучаються люди доброї волі, яким небайдужа доля потребуючих, зокрема дітей».  

Сьомий рік проводиться благодійна акція «Шкільний портфелик» у Хмельницькому.  Для співробітників і волонтерів організації – це не просто ініціатива, яка обмежується наданням благодійної допомоги у вигляді портфеликів та канцтоварів, а й особливий привід організувати справжнє казкове шоу для дітей. Цьогоріч пакунки до свята знань отримали близько 170 дітей. Знайомство з казковими персонажами, конкурси, танці, подарунки, розваги, бульбашкова дискотека – всього цього вистачало на  святі. Але знайшовся час поговорити й про серйозне. Патрульні поліцейські навчали дітей правилам безпеки на дорозі і подарували всім присутнім навчальні книжечки.  

Наприкінці серпня у Зеленому театрі Одеси відбулось урочисте вручення портфеликів для 235 школярів, якими опікується місцевий Карітас. Для співробітників та волонтерів організації ця ініціатива – порівняно нова і вони підійшли до неї нетрадиційно, шукаючи нові способи залучення благодійників. У 2014 році під час свого весілля Олександр Доброєр і його дружина Катерина попросили гостей не купувати квіти, а подарувати канцтовари для сімей, які їх реально потребували. Таким чином зібрали 22 портфелі, які молода родина передала в Карітас. А цього року кількість портфеликів вже була в 11 разів більша! І благодійники – найрізноманітніші. Благодійний фонд Карітас Вроцлавсько-Гданської Єпархії спільно з організацією “Об’єднання Українців у Польщі”, ознайомившись з ініціативами в соціальній мережі Facebook, передав до Одеси 167 портфелів, а також канцтоварів на 10 000 гривень. Під час традиційного для Одеси Вишиванкового Фестивалю, волонтерам вдалося зібрати 5773 гривні. Активісти волонтерської організації Hub Volunteer Service організували дитячий фестиваль у Зеленому театрі і передали в фонд акції 3103 гривні. До доброї справи також приєдналися десятки небайдужих одеситів.

«На сьогодні зібрати дитину в школу – дуже витратна справа, –  зазначає директор БФ «Карітас Одеса УГКЦ» о. Василь Колодчин. – В середньому один повністю укомплектований портфель для першокласника коштує 1200 гривень. З огляду на, загальну економічну ситуацію, далеко не всі можуть дозволити собі цю необхідну «розкіш». Але саме для цього й існують такі організації як Карітас Одеса, тому ми доклали максимум зусиль, щоб забезпечити портфелями і канцтоварами всіх, хто до нас звернувся».

Вперше прилучився до акції і Маріуполь. До збору коштів на придбання шкільного приладдя для дітей-сиріт, дітей з малозабезпечених сімей, дітей воїнів АТО та переселенців долучилися небайдужі містяни. 29 серпня 24 дитини отримали шкільні портфелики зі всім необхідним приладдям в офісі благодійного фонду Карітас-Маріуполь

 

Categories: Новини

Залишити відповідь