Image

5 лютого світова спільнота відзначає День безпечного Інтернету

0 Comments

День безпечного інтернету (Safer Internet Day) запроваджено за ініціативою європейських некомерційних організацій European SchoolNet та Insafe з 2004 року та відзначається у вівторок другого тижня лютого.

День безпечного Інтернету має на меті досягнення об’єднання зусиль держави, бізнесу і громадськості для популяризації механізмів безпечної роботи в мережі, перш за все серед дітей та молоді.

Цього року до Дня безпечного Інтернету приєдналися вже 140 країн. Із метою захисту дітей від сексуальних ризиків в Інтернеті в Україні проводиться Всеукраїнська акція #STOP_SEXтинг.

До Дня безпечного інтернету, з метою привернення уваги до цієї важливої теми, дитячі центри Карітасу підготували ряд діяльностей для дітей. Наприклад, юні відвідувачі самоорганізованого учбового простору (СОУП) в місті Дрогобич самостійно шукатимуть та сортуватимуть інформацію про безпечну поведінку в інтернеті, а потім презентуватимуть свої результати.

У місті Харкові для дітей буде організовано тематичне заняття з елементами тренінгу на тему «Безпечна поведінка в інтернеті»

«Тема безпеки в інтернеті є надзвичайно важливою та актуальною у роботі Карітасу з дітьми та молоддю. Сьогодні діти та молодь спілкуються більше в інтернеті, ніж в реальному житті, виражають там свої емоції, занепокоєння, симпатії, тощо. Часто, на жаль, вони також можуть стати жертвами цькування, знущань та залякувань у віртуальному світі з боку однолітків або старшокласників, або навіть дорослих, що в свою чергу може нести ряд негативних наслідків, таких як невпевненість в собі, ізоляція, страх, депресія і, в найгірших випадках, самоушкодження або суїцидальний настрій», – каже Наталія Ткаченко, менеджер проекту «Національна мережа центрів для дітей та сімей» Карітасу України.

В дитячих центрах Карітасу з дітьми та молоддю проводиться превентивна робота по запобіганню кібербулінгу у формі тренінгів, дискусій, перегляду фільмів, ігор тощо. Діти та молодь здобувають необхідні знання про правила поведінки в інтернеті, що варто, а що не варто розміщувати назагал і як реагувати в разі, якщо хтось став жертвою віртуального цькування.

Працівники Карітасу також дуже обережно ставляться до розміщення фото та відео з дітьми у соц.мережах. Існує політика, згідно якої лише за письмової згоди батьків та усної згоди дітей, цей матеріал може бути опублікований.

Для того, щоб дізнатися, як День безпечного Інтернету відзначається в світі та Україні слідкуйте за хештегами  #SID2019 та  #SaferInternetDay, #ДеньБезпечногоІнтернету у соціальних мережах.

Дізнайтеся більше про День безпечного Інтернету на www.saferinternetday.org, зокрема інформацію про заходи в Україні: https://www.saferinternetday.org/web/ukraine/sid

День безпечного Інтернету в Україні у Фейсбуці: https://www.facebook.com/UkraineSID

Якщо у Вас є запитання чи пропозиції, будь ласка, звертайтесь до Національного комітету Дня безпечного Інтернету в Україні (Центр кращого Інтернету) на адресу електронної пошти: ukraine.sid@gmail.com

Categories: Новини

Залишити відповідь