Image

411 домогосподарств у 9 населених пунктах Чернівецької області отримали допомогу від Карітасу

0 Comments

23-27 червня 2020 року через інтенсивні грозові дощі в Чернівецькій області відбувся найбільший за півстоліття паводок, внаслідок якого було підтоплено 728 будинків, пошкоджено 12 км доріг та 17 мостів. В домогосподарствах були затоплені городи, постраждали також підсобні господарства, де люди вирощували птицю та худобу.

Проектом «Допомога постраждалим від повені на Заході України», найактивніша фаза реалізації якого відбувалася  в Чернівецькій області з 01.09.2020 р. до 31.01.2021 р., вдалося охопити більшу частину постраждалих домогосподарств: всього 411 домогосподарств у 9 населених пунктах Сторожинецького, Вижницького, Путильського та Новоселицького району Чернівецької області.

Метою проекту було забезпечити основні потреби вразливих людей, які перебувають у тяжкій ситуації внаслідок повені, щоб підготуватися до майбутнього холодного сезону.

Проект реалізовано за фінансової підтримки Карітасу Австрія.  

На першому етапі проекту  соціальними працівниками було опитано 800 осіб з різною ступінню вразливості, визначено їх основні потреби та описано найважливіші проблеми з якими вони стикаються. В наступному етапі проекту було створено базу даних наших бенефіціарів та проведено відбір учасників проекту, враховуючи вразливість кожної особи та потребу у допомозі.  В результаті проведеної роботи 660 людей отримали допомогу у вигляді багатоцільового грошового гранту в розмірі 2300 гривень.

Під час опитування соціальні працівники БО «БФ «Карітас Чернівецької Єпархії» зустрічалися з людьми, які не отримували з різних причин жодної допомоги ні від державних структур, ні від громадських організацій ні від інших релігійних організацій, які через стихійне лихо опинилися сам на сам із своєю бідою. Зазначений проект дозволив виявити людей, які і так знаходилися у скруті через малозабезпеченість, крайню бідність, хвороби, сімейні проблеми. Грошова допомога для таких родин стала рятівною соломинкою.

До прикладу, Іванна С. із села Банилів Вижницького району проживала з матір’ю у великій скруті через важку хворобу, а пізніше пережила смерть батька. Тому отримана грошова допомога по проекту допомогла забезпечити найнеобхідніші потреби у продуктах та речах для ремонту будинку.

Родина Тетяни Д. з міста Вашківців Вижницького району свідчить, що саме допомога по проекту врятувала їй життя. Півтора місяці тому вона захворіла запаленням легень. Потрібно було колоти три рази в день антибіотики, в лікарню її не взяли. І саме ці кошти, які надійшли їй по проекту, пішли на лікування  важкої хвороби і по суті стали рятунком для її життя.

На наші контактні телефони надходять відгуки від людей з румуномовної частини Чернівецької області, із сіл Костичани, Мамалиги, Ваньчиківців. Спочатку люди з недовірою ставилися до працівників Карітасу, під час проведення опитування соціальні працівники стикалися з мовним бар’єром, зокрема, для того щоб провести опитування залучалися представники місцевих органів самоврядування в якості перекладачів. Проте зараз люди дякують за те, що на них звернули увагу, що їх побачили і в результаті зараз вони мають додаткові ресурси для покриття основних потреб у продуктах харчування.

Та найважливішим на нашу думку результатом проекту стало те, що люди отримали надію на допомогу від Церкви. Саме цей жест став її свідченням. Традиційна для цих регіонів конфесія залишилася осторонь цієї проблеми, і тому допомога від Української Греко-Католицької Церкви була єдиною духовною і матеріальною підтримкою для наших бенефіціарів. За словами папи Франциска, найгірша дискримінація від якої потерпають бідні це є нестача духовної уваги. І цей проект став не просто гуманітарною місією, а справжнім свідченням Живої Церкви.

Дякуємо донорам, що мають можливість реагувати на кризи та виклики які відбуваються в Україні!


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проект – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини

Залишити відповідь