Image

У Нововолинську підсумували 3-річну діяльність по опіці дітьми трудових мігрантів

0 Comments

14.11.13, Волинь
Нещодавно у Нововолинську відбулась звітна конференція проекту «Розширення мережі соціальних центрів для дітей трудових мігрантів», який виконувався Карітасом Волинь в період з вересня 2010 року по жовтень 2013 року. Результати виконання проекту працівники організації представили у вигляді декількох презентацій, а саме «Результати соціального проекту в діяльностях з дітьми трудових мігрантів», презентація брошури «Перед тим, як їхати за кордон, подумайте про свою дитину» та презентація «Школи фінансового виховання та основ підприємницької діяльності для дітей 7-10 класів».

Метою заходу було підвести підсумок 3-річної діяльності, представити напрацювання  проведеної роботи, обмінятись досвідом зі спеціалістами по роботі з дітьми. У конференції прийняли участь близько 20 осіб: заступники директорів з виховної роботи навчальних закладів міста, представники управління освіти, соціальних та державних служб, центральної міської бібліотеки, місцевих ЗМІ та телебачення.

Кількість дітей трудових мігрантів збільшується на Волині як і загалом по Україні, незважаючи на замовчування даних офіційними джерелами. Проблема так званих «дистанційних» сімей і дітей, що виростають без батьків, буде мати серйозні наслідки вже через декілька років, – коли більшість дітей трудових мігрантів виростуть та будуть шукати свого шляху у житті, будуватимуть власні сім’ї.

Вікторія Скриннікова, координатор проекту, представила результати діяльності та основні напрацювання команди, яким стало створення у Нововолинську першого соціально-молодіжного центру. За 3 роки послугами  центру Карітасу Волинь скористалось близько 120 осіб, –  зазначила п. Вікторія. Потребуючим дітям надається соціально-психологічна підтримка, забезпечуються активуючі заходи та групові заняття на згуртованість, корегування самооцінки, розвитку комунікативних вмінь, відкриття внутрішніх ресурсів.

Також Карітас на Волині здійснює інформаційні та просвітницькі заходи для дітей, інформаційні заходи для батьків та опікунів. В центрі створені  можливості різноманітного активного та корисного дозвілля,  туристичні походи, екскурсійні поїздки, що сприяють згуртованості, мотивують до пізнання, створюють умови для прояву власних вмінь та навиків у дітей, що перебувають у кризових умовах життя і потребують особливої уваги і соціалізації.

Після основної частини конференції відбулося обговорення теми трудової міграції представниками державних служб, освіти та ЗМІ. Головний спеціаліст Управління освіти Куцик Зоя Кузьмівна висловила позицію про важливість теми трудової міграції для Нововолинська і  подякувала працівникам проекту за вагомий внесок по роботі з дітьми трудових мігрантів. Також вона навела ряд прикладів про випадки трудової міграції одного або двох членів родини та вплив даної ситуації на психо-емоційний стан дитини.    

В продовження роботи конференції психолог проекту Наталія Гавронська презентувала присутнім брошуру «Перед тим як їхати за кордон, подумайте про свою дитину». В цьому виданні використані матеріали напрацювання психологів центру «Розрада» м. Київ та матеріали творчих робіт дітей трудових мігрантів – учасників проекту в м. Нововолинську. В суспільстві існує ряд міфів, на які найчастіше спираються батьки, приймаючи рішення про від’їзд на заробітки за кордон. Шість основних міфів розповідають про те, що дитина не відчує відсутності батьків, матиме можливість задовольняти всі свої бажання і буде щаслива, цінуватиме матір та батька ще більше, поїздка триватиме короткий проміжок часу та виховання дітей буде покладене на бабусів. Коментарі до вказаних міфів спростовують ілюзії щодо вигод трудової міграції для родини.

Соціальний педагог проекту місецвого Карітасу Тетяна Галицька презентувала присутнім нове бачення соціальної роботи з клієнтами, навела приклад розвитку даної сфери діяльності у Німеччині, де у своїй роботі фокусуються на творенні позитивної дії. «В Україні ж через юність досвіду в соціальній роботі ми намагаємось самі дослідити проблему підопічного в кризі, самі нею переймаємось аж до психологічного виснаження, самі ту проблему хочемо вирішити і готові рішення нав’язати підопічному.  Це абсолютно неефективно! Слід давати потребуючій людині свободу для власних дій. Важливо не стояти на місці, відходити від старих методів соціальної роботи і соціальної політики, переймати кращий європейський і світовий досвід», – зауважила п. Тетяна.

Слова підтримки щодо нової соціальної стратегії роботи з клієнтами висловила директор ЦСССДМ Ольга Лакиш. Вона наголосила, що це є питання часу і висловила думку щодо необхідності зміни та збільшення перерозподілу фінансових ресурсів у державі.

На завершення конференції команда Карітасу Волинь» презентувала своє напрацювання – Школу фінансової грамотності та основ підприємницької діяльності для дітей 7-10 класів. Майже усі підлітки та молоді люди сьогодні не вміють розпоряджатись коштами, якими вони володіють, не знають їхньої вартості, витрачають їх бездумно та на шкоду власному здоров’ю, що часто породжує образу батьків на дітей, погіршення взаємостосунків, а також не сприяє компетентності у самостійному житті у майбутньому.

Приємним виявився висновок, який прозвучав на звітній конференції регіональних організацій Карітасу України нещодавно у Львові – модель школи фінансової грамотності для дітей та молоді буде впроваджено в діяльностях інших соціальних центрів, як зразкову.

Categories: Новини

Залишити відповідь