3 грудня – Міжнародний день людей з інвалідністю

В цей день Карітас України долучається до міжнародної ініціативи.

У місцевих організаціях Карітасу в багатьох регіонах України пройдуть різні заходи присвячені Міжнародному дню людей з інвалідністю. Вони відбудуться, щоб привернути увагу суспільства до проблем людей з особливими потребами та включення їх у місцеві громади, соціальне і культурне життя.

Люди з інвалідністю мають такі ж самі права, як і решта громадян нашої країни, вони талановиті, відкриті, щирі, люблять працювати та вміють ділитися своїми талантами з іншими.

Завдяки діяльності мережі 8 соціальних центрів – у Львові, Дрогобичі, Стрию, Івано-Франківську, Коломиї, Бориславі, Тернополі і Чорткові, Карітас надає допомогу та підтримку понад 250 молодим людям з особливими потребами. А в 5 новостворених центрах у Бродах, Хмельницькому, Маріуполі, Запоріжжі та Нововолинську підтримка надається 100 дітям з особливими потребами, їх батькам і рідним.

Для учасників соціальних центрів Карітасу України організовані програми навчання по отриманню трудових (працетерапія) і основних соціальних навичок (самообслуговування, приготування їжі, поведінка при різноманітних побутових комунікаціях і ситуаціях тощо), проводяться заходи соціальної інтеграції (зустрічі з молоддю з інших установ та осередків, організація дозвілля, рекреаційні ігри, участь в християнських прощах, долучення до фестивалів та ярмарків, участь в літніх таборах, екскурсіях тощо). Для батьків неповносправних осіб забезпечено соціальний і психологічний супровід, інформаційна підтримка, вони долучаються до діяльності і заходів центрів Карітасу, поїздок і таборів, спілкуються на спільних зустрічах та семінарах.

«В нашій країні діти та молоді люди з інвалідністю знаходяться в складній життєвій ситуації, пов’язаній із соціальними проблемами, ізоляцією, освітою, медичним обслуговуванням. Карітас України через діяльність центрів надає підтримку і супровід дітям та дорослим з інвалідністю з метою включення в життя місцевих громад та покращення якості життя», – зазначає Людмила Сухарєва, національний координатор роботи з неповносправними людьми в Карітасі України.