Image

24 квітня – збір пожертв для гуманітарної допомоги в Україні

0 Comments


20.04.2016, Україна

24 квітня у Квітну неділю за юліанським календарем по всій Європі пройде збір пожертв для гуманітарної допомоги в Україні. Збір відбуватиметься в Україні та в Західній Європі – на заклик Святішого Отця, як рівно ж у всіх греко-католицьких парафіях Північної та Південної Америки і Австралії.



Як зазначив на прес-конференції  з нагоди проведення збірки глава УГКЦ Блаженніший Святослав, в гуманітарній акції від Папи для України є кілька важливих моментів. «Грошова збірка важлива, але найважливіше те, що Святіший Отець порушив мовчанку щодо війни в Україні, яка на сьогодні панує в Західній Європі. Бо, на жаль, ЗМІ у Західній Європі про війну і про страждання людей в Україні не говорять… Папа порушив мовчанку і став голосом тих, хто страждає в Україні». Другим важливим моментом є те, що Святіший Отець апелює до сумління європейських католиків. «Цим він, на мою думку, хотів підкреслити, що Україна – Європа. Європейці повинні усвідомити, що на Сході Європи відбувається справжня гуманітарна криза», – додав Блаженніший Святослав.

«Ця збірка, – наголосив Глава УГКЦ, – це тільки початок. Усі кошти, які будуть зібрані 24 квітня, потраплять у фонд, яким управлятиме Папська рада «Cor Unum». Тобто свої кошти католики передадуть у руки Папи. Але пізніше Україну ще чекає гуманітарна акція Святого Престолу».

Збірка оголошена для католиків Європи. Але Предстоятель УГКЦ зі свого боку зробив заклик долучитися до греко-католиків у всьому світі . Він висловив сподівання, що таким чином ми зможемо допомогти тим, хто сьогодні цієї допомоги потребує, незалежно від національності і віросповідання.

У свою чергу Президент Карітасу України Андрій Васькович зауважив, що сьогодні в Україні налічується 1,7 мільйона внутрішньо переміщених осіб. Також у складних умовах перебувають люди в «буферній зоні», де є величезні руйнування інфраструктури. Проте в найгіршій ситуації опинилися люди, які в силу обставин залишилися на непідконтрольній Україні території. За його словами, міжнародні гуманітарні місії не мають доступу до тих територій, а тому брак продуктів харчування, життєво необхідних ліків, а часто і доступ до питної води є найбільшими проблемами, особливо для літніх і неповносправних людей, які обмежені в пересуванні.

«За оцінками ООН, для подолання гуманітарної кризи в Україні потрібно 298 мільйонів доларів США. На сьогодні міжнародні донори і організації надали 106 мільйонів, що становить лише 37 відсотків від потреби. Держава Україна не може самотужки справитися з цією гуманітарною кризою… Заклик Папи Франциска допоможе зібрати додаткові кошти для нашої країни і заново підніме питання української кризи в Європі», – сказав Андрій Васькович.

Нагадаємо, 3 квітня, завершуючи богослужіння на площі Святого Петра у Ватикані у Неділю Божого Милосердя, Папа Франциск закликав католицькі громади по всій Європі зібрати пожертви для гуманітарної підтримки України.

«У цей день, що є немовби серцем Святого Року Милосердя, моя думка лине до всіх народів, найбільше спраглих примирення та миру. Зокрема, маю на увазі тут, у Європі, драму тих, хто переносить наслідки насильства в Україні: тих, які перебувають на теренах, охоплених військовими діями, які вже викликали тисячі смертей, і понад мільйон тих, хто були змушені залишити ці території з огляду на важку ситуацію, яка й далі триває. Це, насамперед, стосується похилих віком осіб та дітей», — сказав Папа Франциск.

Однією з передумов такої ініціативи Папи Римського стали відвідини Апостольським нунцієм Архиєпископом Клаудіо Ґуджеротті Сходу України, організованих Карітасом України. За його словами, на зустрічі з Папою він розповів про ситуацію в Україні та показав документальний фільм, знятий Карітасом України. «Месидж Папи щодо збору коштів підхопили всі світові медіа, проте дати людям мир – важливіше, ніж дати гроші. Папа має на меті також зосередити увагу всієї світової спільноти, аби принести мир в Україну», – наголосив Архиєпископ Клаудіо Ґуджеротті.

Categories: Новини

Залишити відповідь