Мобільна робота з молоддю

Карітас навчає київських школярів тому, що “Життя – командна гра”
05.06.2011
Наприкінці навчального року Карітас Київ провів освітні заняття у середній школі № 98 м. Києва. Освітньо-профілактичні заняття за спеціально

розробленою програмою “Життя – командна гра” покликані допомогти дітям у виборі поведінкових моделей,  в спілкуванні як з однолітками, так і зі старшими людьми.

При складанні програми для київських школярів враховувалися знання й досвід, набуті протягом минулих років роботи київського Карітасу з дітьми із кризових сімей.

Значна увага в розпочатій співпраці із загальноосвітньою школою приділяється не лише дітям, а й роботі з батьківським комітетом.

Метою проведення занять курсу “Життя – командна гра” є  профілактика вуличної бездоглядності, виховання добрих комунікативних звичок у підлітків,  запобігання агресії та інших поведінкових загроз, що характерні в підлітковому віці.

Такі заняття відповідають концепції проекту «Мобільна робота з дітьми і молоддю» Карітасу України і доповнюють роботу в самих соціальних центрах, де сотням дітей  із кризових сімей щоденно надається притулок і  харчування, де вони можуть отримати допомогу і захист, провести своє дозвілля, долучитись до творчих чи навчальних занять.

До підготовки матеріалів для занять курсу “Життя – командна гра” працівникам Карітасу Київ допомагали саме діти-відвідувачі Соціального центру ─ вони підготували спеціальні презентаційні матеріали із тематичними цитатами відомих людей.

Перші заняття із циклу “Життя – командна гра” відбулись 20 травня. Учасниками були близько 40 школярів-семикласників. Проводили уроки соціальний працівник В’ячеслав Федченко, психолог Ольга Ляшенко та студентка КІБіТ Вікторія Рачинська. Заняття були присвячені способам самопрезентації, містили індивідуальні завдання спрямовані на самопізнання, інтерактивні вправи, інформаційну частину та творчі завдання для роботи в групах.

Також в рамках даних занять було проведено ігрову вправу та тестування “5 мов любові”.  За відгуками самих дітей та шкільного психолога пані Наталії, діти і адміністрація школи були дуже задоволені розпочатим “Життя – командна гра” ─ це для них стало і цікавим, і корисним, і веселим заходом.

«Отримавши подяки від адміністрації школи, готуємось до поновлення занять після літніх канікул.

Подальші теми курсу “Життя – командна гра” стосуватимуться таких питань: важливість освіти та виховання, провідні діяльності як визначальний фактор розвитку, стилі спілкування та грамотність, корисні та руйнівні моделі поведінки, життєві цінності та принципи, наслідки безвідповідальності в ставленні до себе та інших», ─ розповів ініціатор даних занять у київській середній школі №98 В’ячеслав Федченко.