Семінари, організовані Карітасом Німеччини

Працівники Карітасу України підвищують свою кваліфікованість
20.04.2011
12-14 квітня у Львові відбулись семінари для працівників Карітасу України. Їх темами стали «Моніторинг і оцінювання» та «Підвищення

кваліфікації мультиплікаторів у проекті “Домашня опіка”». Проводили семінари п.Ірен Бергер  та п. Інгебург Барген  – консультанти Карітасу Німеччини.

Семінари перш за все були організовані для працівників проектів «Домашня опіка» і  «Мобільна робота з  молоддю в Україні» з усієї України. Також координатори центрів по роботі з дітьми трудових мігрантів отримали можливість долучитись до навчань. Таке поєднання працівників з різних напрямків роботи внесло до навчання, за словами п. Ірен Бергер, певну родзинку.

Заняття на тему «Підвищення кваліфікації мультиплікаторів у проекті “Домашня опіка”» включало в себе безліч корисних предметів, як от, до прикладу, педагогіка і дидактика, планування занять, план курсу і практичне перетворення, візія концепції, зворотній зв’язок з викладачами, методи консультації.

На семінарі «Моніторинг і оцінювання» учасники насамперед ознайомилися із значеннями понять «моніторинг та оцінка». В процесі заняття дізналися також про важливість моніторингу для реалізації та подільшого планування проекту, про способи моніторингу роботи, формування цілей і індикаторів, корисність групової роботи, методи докуменування результатів оцінювання тощо.

Проект «Домашня опіка» є одним з найпріоритетніших напрямків роботи Карітасу України і здійснюється вже понад 10 років. Основною метою проекту є покращення якості життя самотніх осіб похилого віку, немічних, невиліковно хворих і тих, які внаслідок прогресування хвороби чи отриманої травми потребують постійної або тимчасової сторонньої допомоги. Протягом останніх років проект реалізовувався у 8 містах України і загалом такою діяльністю охоплено 500-600 паліативних хворих.

«Мобільна робота з дітьми і молоддю» включає в себе роботу із дітьми з неблагополучних сімей і безпритульних, сиротами, дітьми мігрантів. Забезпечення соціального захисту та реінтеграція таких дітей є ціллю роботи Карітасу України. Основним принципом такого роду діяльності є довіра, любов і толерантність до своїх підопічних. Завдання працівників проекту – виявити проблемних дітей та допомогти найнеобхіднішим. У регіональних осередках Карітасу діти можуть знайти їжу і нічліг, тепло і опіку, тут вони займаються у творчих гуртках, долучаються до екскурсій і мандрівок, відвідують навчальні заняття, спортивні секції і тематичні тренінги.

«Семінари були дуже корисним в плані подання інформації. Невід’ємною частиною семінару були заняття в малих групах, в яких учасники намагалися практично застосовувати набуту інформацію, обговорювати актуальні питання нашої щоденної роботи», – ділиться враженнями одна із учасниць занять.

Карітас України бажає, аби працівники соціальної сфери повсякчас покращували свої знання і навики, мали гарну мотивацію і стимули до якісної роботи. Все – заради стабільності і розвитку нашої держави!