Image

Міжнародна конференція

0 Comments


“Зменшення ризиків нелегальної міграції та торгівлі людьми: виклики сьогодення та плани на майбутнє”



 
В м. Чернівці 5-6 лютого 2009 року Чернівецькою обласною громадською молодіжною організацією (ЧОГМО) „Сучасник” за сприяння Канадського фонду підтримки місцевих ініціатив було проведено підсумкову міжнародну конференцію.
 
Метою заходу був обмін кращим досвідом неурядових та державних організацій в прикордонних областях України, Молдови та Румунії із протидії нелегальної міграції, торгівлі людьми, визначення пріоритетних напрямків у сфері врегулювання міграційних процесів, напрацювання рекомендацій до змін в чинному законодавстві, підвищення рівня обізнаності учасників конференції в даному напрямку, вироблення спільних кроків державних та недержавних організацій на зниження ризику нелегальної міграції та запобігання торгівлі людьми. В конференції взяли участь: в.о. генерального консула Румунії в м. Чернівці Попеску Дорин, координатор Канадського фонду підтримки місцевих ініціатив Олефір Анна, заступник голови Румунської національної ради з питань біженців Рошу Тудор, голова НУО „Рятуйте дітей” м. Кишиневу Батку Василь, а також представники неурядових організацій, служби зайнятості, управління у справах сім’ї та молоді, кримінальної міліції УМВС, СБУ Чернівецької, Вінницької, Одеської та Хмельницької областей, місцевих ЗМІ тощо.
В ході роботи конференції голова ЧОГМО „Сучасник” Мручковська Ельвіра презентувала попередні результати реалізації проекту „Зменшення ризиків нелегальної міграції та торгівлі людьми в Україні”. В рамках проекту в Чернівецькій, Вінницькій, Одеській та Хмельницькій областях проведено тренінги по підвищенню кваліфікації представників державних, неурядових, правоохоронних структур по взаємодії у наданні допомоги мігрантам з метою зниження нелегальної міграції та торгівлі людьми. Під час тренінгів підвищили свій рівень обізнаності з питань  попередження торгівлі людьми та нелегальної міграції 132 особи, з них 62 – із держструктур, 48 – правоохоронних,  а також ЗМІ.
 
Успішному проведенню проекту сприяла тісна співпраця на місцях представників державних та неурядових структур. Про досвід взаємодії громадських організацій та служби зайнятості у попередженні торгівлі людьми та нелегальної міграції розповіла спеціаліст Хмельницького обласного центру зайнятості Маковей Світлана. Хмельницький обласний центр зайнятості та Консультативний центр з протидії торгівлі людьми та допомоги постраждалим (громадська організація „Есперо”, благодійний фонд „Карітас”) розпочали співробітництво в 2004 році. Наполегливість та професійне ставлення до роботи кожного з учасників цієї команди дозволили впровадити гнучкі підходи до співробітництва, уникнути зайвих бюрократичних процедур. За підтримки Консультативного центру постійно оновлюються в профінформаційних секторах базових центрів зайнятості координати громадських, міжнародних та державних структур, що працюють в галузі трудової міграції, протидії торгівлі людьми та трудової експлуатації, проводиться ряд досліджень щодо вивчення обізнаності населення з питань торгівлі людьми. В кожному базовому центрі зайнятості систематично проводяться семінари-тренінги з безробітними, учнями ЗОШ, ПТНЗ з теми „Запобігання торгівлі людьми”. Протягом 2004-2008 р.р. проведено 324 превентивних заходи, якими охоплено близько 6 тис. осіб. Поінформованість населення стосовно проблематика легального працевлаштування, запобігання торгівлі людьми та трудової експлуатації вплинула на підвищення активності безробітних у пошуку роботи та формування адекватного ставлення до постраждалих від торгівлі людьми. В 2008 році стрімко зросла кількість осіб – мешканців районів, які звернулися в Консультативний центр по допомогу. За інформацією представників ГО „Есперо”, ХОБФ „Карітас” досвід співпраці та глибоке розумінні проблематики торгівлі людьми були використані при формуванні Державної програми протидії торгівлі людьми на період до 2010 року.
 
Хмельницький обласний центр зайнятості планує і надалі надавати посильну допомогу Консультативному центру щодо розширення коаліційної мережі із запобігання торгівлі людьми в області, а також продовжувати тісну співпрацю з державними та недержавними інституціями по забезпеченню  виконання Державної програми протидії торгівлі людьми.

Categories: Новини

Залишити відповідь