Image

Життя на чужині

0 Comments


Як не втратити себе?
09.02.2011
У Дрогобичі відбулася четверта тематична зустріч з колишніми мігрантами, організована Комісією УГКЦ у справах мігрантів разом із Карітасом Самбірсько-Дрогобицької єпархії. Захід було проведено в рамках навчально-тренінгового центру «Одна Родина». На зустрічі були близько двадцяти дорослих осіб, а також



діти і підлітки. Тренінг провадив Максим Бондаренко, родинознавець, керівник проектів і програм Комісії.
 
Основне питання – психоемоційний стан людини, котра опинилася у чужому середовищі. Окрема увага була приділена способам і можливостям контакту з рідними з-за кордону, і наголошено на  важливості  позитивної ролі спілкування.
 
«В родині, де хтось з її членів виїхав на заробітки, дуже важлива взаємна підтримка одне одного, а також постійне сигналізування чоловікові чи жінці, яка на заробітках, про те, що на них чекають удома, і не заради грошей. Тільки за умови  дотримання цих правил розділена часом і простором родина має великий шанс на нове об’єднання», – вважає Максим Бондаренко.
 
Під час зустрічі з родинознавцем у спільному колі колишніх мігрантів були також  описані і проговорені різні  моделі інтеграції у нове суспільство за кордоном та важливість ролі творення нових спільнот вже у середовищі іншої країни. Присутніх зацікавили також способи психологічного вирішення стресових ситуацій, з якими стикається кожна людина  – від зміни оточуючого середовища до зміни себе.
 
Важливим моментом зустрічі були також свідчення дітей та підлітків, які зізналися, що після участі в тренінгу почали значно краще розуміти  переживання, через які проходять  їхні батьки.  Глибше  про проблеми спілкування дітей мігрантів з батьками, які повернулися додому, Максим Бондаренко пообіцяв розповісти у  циклі наступних  зустрічей.
 
Наступний тренінг у Дрогобичі відбудеться в останню суботу лютого.

Categories: Новини

Залишити відповідь