Image

Українська громада у Римі долучилась до допомоги переселенцям з Криму та Сходу України

0 Comments

04.08.2014, Львів
Протягом червня-липня в рамках масштабного проекту Карітасу України з надання допомоги вимушеним переселенцям з Криму та Сходу України громада українців з оргкомітету Євромайдану в Римі зібрала та передала понад 40 пакунків з продуктами харчування, а також речі особистої гігієни, одяг та ортопедичні матраци.

Отриману допомогу було роздано найбільш потребуючим сім’ям вимушених переселенців, які зараз перебувають у Львові та довколишніх районах. Переважно це багатодітні родини, неповні сім’ї, а також діти з обмеженими можливостями – загалом понад 130 осіб з 26 найбільш вразливих українських та кримськотатарських родин.

Проект Карітасу України по опіці переселенцями передбачає допомогу насамперед оцінку потреб переселенців і ведення спеціальної бази даних, що є основою для надання специфічних соціальних послуг для переселенців щодо їх проживання, забезпечення одягом, взуттям і продуктами харчування, допомога у правових питаннях, працевлаштуванні, транспортних послугах, надання психо-соціального супроводу. 6 регіональних організацій Карітасу України в Івано-Франківську, Львові, Коломиї, Нововолинську, Дрогобичі, Сокалі надали і надають допомогу вже для понад 1000 переселенців, загалом програма розрахована на 1200 осіб. Загальний бюджет проекту сягає 5 млн. грн.

Розповідає Максим Бондаренко, який опікується переселенцями у Львові: «У нас є під опікою сім’я з Криму: мама і 8 діток. Приїхали до Львова відразу після референдуму, Фатіма (ім’я змінено) була тоді на 7-му місяці вагітності, сама з 7 дітками. Добрі люди надали квартиру для безоплатного проживання, а працівники Карітасу спільно з соціально службою від початку заопікувалися цією багатодітною родиною. Діти відразу пішли до школи та за два місяці вивчили українську мову. В червні народилась 8-ма дитина – дівчинка. Життя потрохи налагоджувалось. Проте постійно додавали неспокою новини від родини з Криму про погроми «нової влади», яку вони не обирали.

Також викликом стала звістка, що Фатіма з дітками буде змушена шукати нове помешкання. Адже у Львові ставало все складніше знайти тимчасове житло для переселенців з Криму та Сходу країни. З вдячністю до родини, яка змогла їх приймати понад три місяці, Фатіма за сприяння Карітасу переїхала до іншої області, де продовжує отримувати супровід від працівників організації. Прощаючись, жінка з вдячністю, не соромлячись сліз, промовила «Ми відчули тепло львів’ян, а особливо Карітасу. Якдобре, що є такі небайдужі люди!».

Карітас України висловлює щиру подяку громаді українців Риму за небайдужість та свідому громадянську позицію у час великих змін для нашої держави та народу. Матеріальна допомога у поєднанні з нашою систематичною соціальною, психологічною і юридичною працею забезпечує вимушеним переселенцям якісну опіку і можливість почати нове життя.

Інша жінка прийшла до львівського Карітасу з заплаканими очима. Вона ледве трималась на ногах, але не впадала у відчай. Їй разом з батьками-інвалідами і маленькими дітками вдалось дивом втекти від військової окупації на Сході країни. В той самий час її чоловік вже понад місяць був у полоні на Донбасі. Сепаратисти його катували за те, що у свій час підтримав Революцію Гідності. Вона звернулась з проханням допомогти його звільнити. Завдяки спільній роботі працівників СБУ та новоствореного відділу надзвичайних ситуацій Карітасу України через два тижні я подружжя вже було разом.

«Тут ми вперше відчули себе в безпеці. Спочатку так дивно було, що не треба ховатись. Люди ходять по вулицях з дітками спокійно, бавляться на майданчику». На питання, чи «бандерівці не лякають», її чоловік зі щирою посмішкою відповів: «Ті, хто змогли вирватись з полону на Донбасі та зрозуміли це пекло, стали ще більшими бандерівцями, ніж ви», – розповідає Наталя (ім’я змінено).

«Єдине, що мені дуже болить у цих історіях, – це маніпуляції темою біженців у новинах та суспільстві. Утвердження негативного стереотипу через панічне акцентування на поодиноких неприємних випадках: таким чином люди перестають звертати увагу на справді потребуючих. А це не сприяє єдності народу, який разом проходить це очищення за право бути вільною нацією. І так хочеться побажати переселенцям спокійного майбутнього, актуального для всіх нас. Адже суспільство творимо саме ми, люди і наше милосердя», – каже Максим Бондаренко.

Categories: Новини

Залишити відповідь