Image

Підопічні Хмельницького Карітасу долучились до міської виставки-ярмарку

0 Comments

01.05.2014, Хмельницький
В Хмельницькому підопічні Карітасу прийняли участь у виставці-ярмарку  «Вироби майстрів народного мистецтва». Щорічно 25 квітня на центральній вулиці Хмельницького відкривається туристичний сезон, в рамках якого і відбувався даний захід. Діти і молодь, що перебувають під опікою місцевого Каіртасу, представили на виставці  власноруч виготовлені брелки до ключів та підвіски для сумок. Завдяки цьому вони змогли зібрати пожертви для роботи соціального центру та свого дозвілля.

Під час проходження нещодавнього комплексу тренінгів по працевлаштуванню (а саме «Резюме, як перша сходинка до працевлаштування», «Де можна знайти роботу?», «Як можна забезпечити себе і свою сім’ю?» та інші) підопічна кризова молодь місцевого Карітасу вирішила спробувати зібрати кошти за рахунок розповсюдження власних виробах. Волонтер Ірина Супрович зголосилася провести майстер-клас по виготовленню декоративних прикрас.

«Наші діти позитивно сприймали нову інформацію, зацікавились роботою майстра, почали активно приймати участь у процесі виготовлення брелків. У момент навчання  здійснювався також психологічний супровід, основною метою якого було підняття самооцінку, розширити життєві перспективи, підвищити внутрішню групову довіру й згуртованість шляхом виконання спільної справи. Це мотивувало до успіху і давало можливість проявити свої творчі здібності», –  розповідає Дмитро Козловський, місцевий координатор проекту “Мобільна робота з молоддю”.

Учасниками заходу стали 26 підопічних Хмельницького Карітасу, які мали змогу отримати не тільки теоретичні знання про працевлаштування, але і практично переконатися в тому, як можна самостійно заробляти кошти і бути відповідальним за їх витрачення. Місцевий Карітас працює з 2002 року і одним із перших напрямків його служіння потребуючим ближнім була мобільна служба допомоги «вуличним дітям». За останній  рік у проекті «Мобільна робота з молоддю» Хмельницький Карітас  опікувався і опікується понад 40 сім’ями і понад 120 дітьми і молоддю.

Дмитро Козловський зазначає: «Головна спеціалізація напрямку роботи з кризовими дітьми і молоддю, також потребуючими сім’ями – робота безпосередньо з підопічними на вулиці. Працівники  Хмельницького Карітасу віднаходили свого часу дітей та молодь, котрі з певних причин опинились на вулиці, встановлювали з ними  контакт, вияснювали причину їхнього перебування на вулиці, надавали первину медичну і соціальну допомогу. Тепер вже все значно краще виглядає: діти і молоді люди самі приходять до нас, вони мають житло або повернулись у свої сім’ї. Молодих батьків ми вчимо вирішувати соціальні негаразди, а також як планувати сімейне життя – це абсолютно змінює їх світогляд і спосіб поведінки, майбутнє.

Також окрім безпосередньої роботи з дітьми, посилено взаємодію з їхніми батьками та співпрацю з іншими структурами, які є дотичні до проблем бездоглядних дітей і молоді. Також попри забезпечення  базових потреб сімей і дітей у кризі, для нас важливим є створення умов для їх духовного, креативного та психо-соціального розвитку».

В результаті майстер-класів наші підопічні не лише отримали задоволення від роботи, яку вони виконували, але й проявили чималу ініціативу, були активними, приймали власні рішення, заводили нові знайомства. Цей час допоміг їм перевірити власні сили, спробувати щось нове, стати більш впевненими в собі і головне – зменшити страх перед майбутнім та відповідальністю.

Categories: Новини

Залишити відповідь