Image

У Верховній Раді України відбувся круглий стіл на тему дискримінації виборчих прав громадян України, які перебувають за кордоном

0 Comments

16.04.2014, Україна
15 квітня в конференц-залі Верховної Ради України відбувся круглий стіл на тему «Шляхи усунення дискримінації виборчих прав громадян України, які перебувають за кордоном». Захід було проведено з ініціативи керівника Міграційної служби Карітаус України та народного депутата України, заступника голови Комітету з питань європейської інтеграції Олега Панькевича.

За даними ООН серед 70 млн. мігрантів різних національностей, що нараховується у світі, частка українців у їх складі вражаюча – понад 10%, що складає приблизно 8 млн. осіб.   Але це лиш офіційне число, насправді ж кількість українських мігрантів значно більша і ще більш суттєво зростає під час сезонних міграційних піків. У середньому, загальна чисельність громадян України, які постійно перебувають за кордоном  становить приблизно 25% населення.

Під час круглого столу відбулось обговорення проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення голосування за кордоном» №4595. У вступному слові модератори заходу Олег Панькевич та Григорій Селещук відзначили, що прийняття цього законопроекту є дуже важливим для захисту виборчих прав українців за кордоном.

Григорій Селещук розповів, що наступним кроком після ухвалення цього документа повинен бути законопроект, що стосується дистанційного голосування: «У світовій практиці є поштове, електронне голосування. Забезпечення цих можливостей – це черговий крок на шляху до реалізації волевиявлення кожного українця».

Голова Асоціації українців регіону Мурсія (Іспанія) Лариса Понамаренко розповіла, що відстань від їй місця проживання до найближчої виборчої дільниці у Малазі (Іспанія) становить 460 км. «Сама ж дільниця, яка розміщена в нашому консульстві, не вміщує всіх охочих проголосувати. У 2012 р. у нас проголосувало 1200 виборців, цього року ми внесли у список виборців ще 1200 осіб. Дільниця ж розташована на другому поверсі житлового будинку – це створює дуже багато незручностей. За останні два тижні в Мурсії я зібрала близько тисячі підписів з проханням відкрити у нас окрему дільницю», – зазначила Лариса Пономаренко.

Під час круглого столу у Верховній раді також порушувалось питання внесення змін до законів про вибори стосовно внесення змін до списку виборців у день голосування. З цією ідеєю виступив заступник голови центральної Спілки українців Німеччини Олексій Ємеляненко. «Ми мали прецедент, – розповів громадський діяч, – коли на виборах у 2010 р. можна було вносити зміни до списків у день голосування, і того року у Франкфурті-на-Майні проголосувало 860 українців. У 2012 р., коли остаточне внесення змін можна було зробити лише за шість днів до голосування, у нас проголосувало 340 людей. Норма, коли людина у той самий день матиме можливість бути включеним у списки виборців – вирішить 80% питань права голосу українців за кордоном».

Також на зустрічі учасники обговорювали питання створення нових виборчих дільниць для голосування українських мігрантів, адже через невелику кількість дільниць значно ускладнено процес волевиявлення.

У законопроекті «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення голосування за кордоном» пропонується збільшити кількість виборчих дільниць. Для цього необхідно звернення українських громадських об’єднань «на основі не менше як 500 клопотань громадян України про відкриття виборчої дільниці за місцем їх компактного проживання в межах однієї адміністративно-територіальної одиниці».

Categories: Новини

Залишити відповідь