Image

Створюймо зміни разом! У Львові молоді люди з особливими потребами творять великодній настрій спільно з професійними митцями

0 Comments

 

14.04.2014, Україна
Стартує IV щорічний арт-проект, що об’єднує майже 100 молодих людей з особливими потребами і відомих львівських митців. Мета їх співпраці – проведення спеціальних подій і створення святкових тематичних виробів, які розповсюджуватимуться у публічних місцях і закладах, цим самим привертаючи увагу до проблем соціалізації неповносправних людей в нашій країні.

Арт-проект Карітас України розпочався взимку 2011 року на базі МО «Дзига», охопив також львівські кав’ярні «Світ кави» і «Старі мури», презентувався на різдвяній ярмарці у центрі Львова, в галереях «Світ Арт» у Чернівцях та «Коло Заспи» під Києвом. Взимку 2012 року ініціатива реалізовувалася у Львові та Івано-Франківську у «Львівських Майстернях Шоколаду». Впродовж цих 2 років учасники арт-проекту презентували ікону на склі, сучасну ікону на дошці, живопис на полотні, кераміку, текстиль, цікаві тематичні подарунки та іграшки.

 

Наступної ж зими неповносправна молодь з художниками прикрашали своїми новорічно-різдвяними виробами святкову ялинку у фойє Львівської міської ради. А цьогоріч раді повідомити про представлення арт-проекту в часі Великодня у Музеї народної архітектури та побуту у Львові «Шевченківський гай» (вул. Чернеча Гора, 1).

Усі етапи розвитку арт-проекту супроводжуються великим інтересом з боку ЗМІ та партнерів, адже ідея та ціль ініціативи дозволяють наблизитись і змінити світ людей з особливими потребами, які так часто ізольовані у 4-ох стінах власних помешкань і позбавлені базових прав і свобод так само, як можливості самореалізації та визнання своїх творчих здібностей.

В нашій країні щороку зростає кількість людей з особливими потребами: на сьогоднішній день приблизно 10% населення України – неповносправні особи, 6% із них – це люди з вадами інтелектуального розвитку. Неповносправні люди в Україні відчувають негативний вплив багатьох соціальних проблем, пов’язаних з освітою, працевлаштуванням, медичним обслуговуванням, матеріально-технічним та інформаційним забезпеченням повноцінної інтеграції у суспільне життя, стигматизацією.

Людмила Сухарєва, координатор Карітасу України по роботі із неповносправними людьми, зазначає: «Наші молоді люди з особливими потребами почуваються неймовірно щасливими, коли залучені до мистецьких подій. Перш за все – це покращення їх психологічного стану, комунікативних навичок і загальний розвиток особистості. Також цей арт-проект допомагає краще інтегрувати та соціалізувати неповносправних осіб в місцеві громади, вплинути на зміну свідомості стосовно сприйняття людини з особливими потребами в суспільстві».

Великдень у Львові – одне з найшанованіших свят, тут збереглись давні українські традиції його святкування, панує світлий та радісний настрій. Місто охоплює низка святкувань, гаївок, концертів, майстер-класів і забав. Шевченківський Гай перетворюється на місце зустрічі родин, давніх друзів, гостей міста: тут збираються десятки тисяч людей за декілька днів. А цьогоріч традиційний Великдень у Львові набуде ще й рис соціальної відповідальності: за підтримки Львівської міської ради молоді неповносправні люди презентуватимуть у Музеї народної архітектури та побуту “Шевченківський гай” свої тематичні вироби. До виготовлення спеціальних сувенірів долучились професійні митці: Ольга Кравченко, Остап Лозинський, Оля Супрун, Євгенія Рябчун, Олена Мазурок, Мар’яна Квятковська.

Гасло арт-проекту: Створюймо зміни разом! Адже участь у проекті може взяти кожен, як і долучитись до служіння Карітасу потребуючим людям і, зокрема, молоді, яка має особливі потреби. На Великдень у Шевченківському Гаю та низці інших локацій мешканці та гості міста зможуть за символічні пожертви отримати виконані у різних техніках та з різних матеріалів писанки, ляльки-мотанки, вироби з квілінгу, бісеру, тематично розмальовані горнята та інші сувеніри.

Мар’ян Пирожок, художник, власник «Ремісницької Родини Пирожків», соліст гурту «Гич-Оркестр» і активіст арт-проекту розповідає: «Коли у 2011-ому мене запросили взяти участь у майстер-класах з молоддю, що має особливі потреби, я був дещо заскочений. До вчителювання не хотів мати ніякого відношення – вважаю це за щось нав’язливе, що суперечить свободі вибору людини. Але конкретно до цього запрошення я віднісся дещо інтимно-делікатно, ніби тебе просять бути за хресного у дитини – від таких речей негоже відмовлятися.

І вже згодом, побувавши на заняттях, які проводили інші митці, і почавши вести свої, я докорінно змінив власну позицію. Я був, як ніколи, вражений абсолютною відкритістю цих молодих людей. В голові не вкладалось, що поєднує цих надзвичайних світлих особистостей зі словом “неповносправний”! Біля них радше я себе відчуваю в чомусь обмеженим. Вони так просто і повністю віддаються справі, впускають у власний незабруднений стереотипами і брехнею простір. Їх любов до добра, до кольорів і творчої сили змушує тебе без будь-яких вагань відчути себе в повній мірі щасливим, радісним.

Я дуже вдячний долі за те, що звела мене з такими надзвичайними людьми. Глибоко поважатиму і захоплюватимусь до кінця своїх днів людьми з особливими потребами, а також людьми, які працюють із ними!».

Проглянути каталог виробів неповносправної молоді можна тут.

Categories: Новини

Залишити відповідь