Image

Працівники Карітасу Київ підвищують кваліфікацію у роботі з кризовими дітьми і молодю

0 Comments

13.03.2014, Україна
Нещодавно працівники Карітасу Київ взяли участь у семінарі, проведеному спеціалістами центру розвитку дитини “Коло сім`ї” Лідією Романчук та Ольгою Іваненко у Львові. Захід був присвячений роботі з дітьми, які зазнали скривдження та емоційного занедбання. Основна увага була зосереджена на проблемах психологічних особливостей дітей, які опинились в складних життєвих ситуаціях, а також на питаннях специфіки поведінки і праці з такими дітьми.

Розглядалися характеристики різних типів травм та особливості роботи з виявленими випадками скривджень, які сформувались у дітей на тому чи іншому віковому етапі розвитку. Впродовж 2 днів учасники тренінгу мали можливість ознайомитися із діагностикою симптомів травм у дітей та загальними принципами допомоги скривдженим дітям. Крім того, тренери співвідносили інформацію із випадками із власного досвіду,  практичними вправами та іграми.

«Карітас Київ вже багато років працює з сім’ями, які потрапили у скрутне становище. Почуття безсилля та розпачу, перед якими опинилася родина, призводить до руйнування сімейних цінностей та занедбання сприятливих умов для повноцінного розвитку дитини. Тому жертвами насильства переважно є беззахисні та слабкі діти, які не вміють та й не можуть відстояти своє право на повноцінне життя», – зазначає о. Роман Сиротич, директор Карітасу Київ.

Карітас Київ засновано у 1992 році.  Основними є три напрямки, що охоплюють такі категорії потребуючих: діти та соціальний супровід неблагополучних сімей, люди похилого віку та люди з обмеженими фізичними можливостями, ув’язнені жінки. Допомога дітям полягає в тому, щоб сприяти їхній реінтеграції в суспільство.

о. Роман Сиротич розповідає: «У київському Карітасі ми допомагаємо орієнтовно сотням дітей щороку. Допомога включає навчання, соціальні послуги, харчування. Ми сприяємо тому, щоб вони віднайшли перспективи у своєму житті, розвинули свої позитивні риси та здобули професію. За потребою вивозимо також їжу вуличним дітям, надаємо їм одяг, засоби гігієни, медикаменти. Ці діти та молодь також мають можливість прийти помитися, скористатися послугами перукаря чи швачки. Але що найважливіше – ми зрідка діємо ситуативно, з досвідом відійшли від цього і працюємо комплексно, намагаючись не просто відповісти на 1-2 потреби людини, а змінити її життя або принаймні покращити окремий його етап!».

«Якщо б’ють – значить люблять» – просто прислів’я, чи вже гасло у вихованні дітей? Тяжко відповісти, але такий прояв батьківської любові панує майже у кожній українські сім’ї. Діти зазнають скривдження та емоційного занедбання й переконуються в тому, що заслуговують на таке ставлення. А що говорити про 100 тисяч дітей, що живуть на вулицях, і ще близько 100 тисяч, які є сиротами чи позбавлені батьківського піклування? З кожним днем проблема насильства над дітьми зростає, тому постійно потрібно поновлювати знання та методичні матеріали у такій нелегкій, але дуже важливій справі», – каже  психолог київського Карітасу Павлюк Аліна.

Варто зазначити також, що значний внесок та допомогу в освітній діяльності з питань профілактики насильства в сім’ї робить відділ соціальних питань Української Греко-Католицької Церкви. Працівники цього відділу запланували незабаром провести чергову серію навчальних семінарів, присвячених специфіці статевого виховання дітей, а саме процесу оволодіння підростаючими поколіннями, моральною культурою у сфері взаємин статей, формування у них потреб керуватися в стосунках осіб протилежних статей, нормами моралі та соціально-правовим аспектам роботи з дітьми в складних життєвих обставинах.

Categories: Новини

Залишити відповідь