Image

Неурядові організації України підготували пакет пропозицій та покрокові інструкції щодо реформування державної соціальної політики

0 Comments

06.03.2014, Україна
Днями в офісі Карітасу України пройшло спільне засідання Координаційно-експертної ради з питань соціальної політики Центру перспективних соціальних досліджень Міністерства соціальної політики, Національної Академії Наук України та  Штабу соціальних реформ. В засіданні також прийняв участь міжнародний координатор робочої групи «Соціальний діалог та справедливість» Форуму громадянського суспільства Східного партнерства Ростислав Дзундза. Темою  засідання було обговорення пакету комплексних пропозицій для реформування соціальної сфери.

Учасники засідання обговорили пакет пропозицій, який передбачає конкретні кроки для українського уряду по реформуванню системи соціального страхування, системи надання соціальних послуг, надання територіальним громадам інструментів безпосереднього управління містом, впровадження механізму розрахунку вартості життя, тощо.

Лист з пакетом пропозицій буде скеровано Прем’єр-міністру України Арсенію Яценюку за підписом організацій, які приймали участь у підготовці цього документу. Низка недержавних організацій (зокрема, Українська федерація убезпечення, МБФ «Карітас України», ВБФ «Коаліція ВІЛ-сервісних організацій», Всеукраїнський Альянс Профспілок, «Бюро соціальних та політичних розробок» тощо) впродовж року  готували пропозиції по різним напрямкам реформ  та розробляли покрокові інструкції щодо  їх реалізації. Теперішній ж пакет пропозицій – сумарне узагальнення від активістів громадянського і благодійного сектору України для уряду.

Про реформу системи надання соціальних послуг в Україні загалом говорять давно, однак досі не вироблено цілісних і послідовних підходів до вирішення стратегічних питань подальшого соціального розвитку країни. Карітас України активно долучився до цього процесу у 2012 році: спочатку ми провели грунтовний аналіз медико-соціального і юридичного поля  діяльності, а потім активно включились у  процес зміни і вдосконалення вітчизняної системи надання соціальних послуг для вразливих категорій населення.

Неурядові організації України не тільки готують пропозиції – вони можуть взяти на себе відповідальність по їх реалізації. Для нас зараз важливо, щоби нова влада не почала проявляти патерналізм по відношенню до громадянського суспільства, який був притаманний режиму В. Януковича.

Українська соціальна політика потребує корінних змін, при чому, важко вказати галузь, де такі реформи непотрібні. Слід зазначити важливу проблему: реформування потрібно проводити одночасно в різних  галузях. Неможливо, наприклад, реформувати систему соціальних послуг, без реформування місцевого самоврядування та делегувань на нижчий рівень не тільки повноважень, але і коштів», – зазначає Ігор Камінник, координатор програм Коаліції ВІЛ-сервісних організацій.

Серед сьогоднішніх проблем у сфері надання соціальних послуг слід виділити насамперед недосконалість законодавчої бази, якою регламентується низка питань галузі, також недостатня якість та ефективність послуг, соціальна несправедливість, низький рівень адресності послуг, високі адміністративні витрати, недостатня прозорість, практична відсутність системи стандартів, невідповідність мережі бюджетних установ у сфері надання соціальних послуг її повноваженням, багаторівнева ієрархію мережі бюджетних установ, недофінансування установ у сфері надання соціальних послуг, низька ефективність механізму кошторисного фінансування, не пов’язаного з результатами діяльності бюджетних установ у сфері надання соціальних послуг, відсутність правової регламентації діяльності адміністрації бюджетної установи щодо розпорядження доходами від підприємницької діяльності, що призводить до неефективного використання цих коштів, обмеження права споживача соціальних послуг на вибір постачальника послуг тощо.

Categories: Новини

Залишити відповідь