Image

Карітас у Тернополі залучає до волонтерства неповнолітніх осіб з умовним засудженням

0 Comments

23.12.13, Тернопіль
Тернопільський Карітас вже не один рік опікується людьми, які опинилися в складній життєвій ситуації. Один із проектів фонду – а саме «Мобільна робота з молоддю» – спрямований на надання соціальної та психологічної підтримки молодим особам, які мають в цьому потребу. Діяльність здійснюється як в приміщенні фонду на базі спеціального соціального центру, так і поза ним – задля ефективного безпосереднього зв’язку з тими, хто потребує допомоги.

Розповідає Наталя Коцюба, місцевий координатор проекту: «Користувачами мобільної роботи з молоддю є ті, хто самостійно звертаються за опікою, а також ті, котрих ми знаходимо через співпрацю із громадськими та державними установами. Серед даних установ: навчальні заклади міста, міська соціальна служба для дітей, сімей і молоді, соціальний гуртожиток, притулки для тимчасового перебування, інтернатні заклади».

Зовсім нещодавно була розпочата співпраця між Тернопільським Карітасом та Тернопільською кримінально-виконавчою інспекцією. На обліку інспекції перебувають неповнолітні особи, що вчинили правопорушення і за це отримали умовне засудження. Працівники внутрішніх органів проводять певну роботу із даними особами, як цього вимагає законодавство, але також вони позитивно сприйняли і пропозицію щодо співпраці з Карітасом.  Працівники проекту «Мобільна робота з молоддю» запропонували залучити молодих кризових людей до діяльностей, що здійснюються у благодійному фонді і стати не лише отримувачами допомоги, але й учасниками, надавачами.

«Проводячи різноманітні просвітницькі, розвиваючі та ігрові заходи для дітей та молоді, ми часто маємо потребу у волонтерах. Тому виникла ідея залучити молодих осіб до деяких діяльностей, а також делегувати їм відповідальність у визначених сферах – що сприяло б їхній соціалізації, навчило самостійно вирішувати щоденні труднощі в ефективний та соціально прийнятний спосіб», – каже Оля Хілько, соціальний працівник Карітасу у Тернополі.

Нещодавно було здійснено одразу декілька спільних акцій, і серед них особливим було проведення розважально-пізнавального квесту на військову тематику для дітей із багатодітних і малозабезпечених родин. 24 учасники було поділено на дві команди і діти у супроводі волонтерів виконували певні завдання, блукали лісом, змагалися у спритності та швидкості, вчилися бути однією командою, підтримувати та підбадьорювати один одного і все заради того, аби знайти захований скарб. Після цього дійства – відзначають працівники Тернопільського Карітасу – вони знову переконалися, що іноді розмови біля вогнища бувають більш відкриті, продуктивні та дієві, аніж в стінах кабінетів чи будь-яких приміщеннях впродовж довгих місяців цілеспрямованої роботи з підопічними.

Також днями працівники місцевого Карітасу та молоді волонтери із кримінально-виконавчої інспекції організували Андріївські вечорниці для потребуючих родин. Завдання хлопців полягало у тому, аби провести ігри для дітей. Вони творчо підходили до вирішення будь-яких завдань, чим зуміли захопити увагу всіх присутніх на даному святі.

Наталя Коцюба каже: «Звісно, не всі серед неповнолітніх засуджених виявляють бажання до співпраці. Зі свого боку ми теж наголошуємо на добровільній участі у даних акціях. Проте позитивом вважаємо те, що двоє молодих хлопців самостійно зголосилися допомогти в організації свята Миколая. Одному з них дісталася найважливіша роль – бути саме св. Миколаєм. Для людини, яка має проблеми з порядком, відповідальністю та послідовністю намірів – це важлива річ, і хлопці з нею впорались чудово».

Це і є одна з тих цілей, яку організації Карітасу України намагаються досягнути у своїй праці: мотивувати молодь до прийняття самостійних рішень, брати відповідальність на себе і не очікувати, що завжди хтось вказуватиме, що вони повинні робити. 

Categories: Новини

Залишити відповідь