Image

У Львові молоді митці творять різдвяне свято спільно з неповносправною молоддю

0 Comments

16.12.13, Львів
Карітас України заручився підтримкою Львівської міської ради для реалізації цьогорічного арт-проекту, що об’єднує майже 100 молодих людей з особливими потребами і відомих львівських митців. Мета їх співпраці – створення святкових подарунків, які розповсюджуватимуться серед громадськості і привертатимуть увагу до проблем соціалізації неповносправних людей.  

Допомогли виконати спеціальні різдвяні подарунки, вклавши у роботи власні стиль і манеру відомі митці: Остап Лозинський, Оля Кравченко, Мар’ян Пиріг, Євгенія Рябчун, Мар’яна Квятковська. Вони кажуть, що такий проект і соціально важливий, і створює альтернативу експортованим подарункам. На спільних з неповносправною молоддю майстер-класах вони цьогоріч створили ялинкові прикраси – різнобарвні та веселі коники. Невдовзі цими різдвяними дарунками буде оформлено святкову ялинку та представлено її у фойє Львівської міської ради.

В рамках арт-проекту наприкінці 2011-го року і 2012-го року різноманітні події – виставки, майстер-класи, різдвяна ярмарка, акції в галереях і кав’ярнях, музичний концерт – охопили захід України, також столицю. Учасники арт-проекту презентували ікону на склі, сучасну ікону на дошці, кераміку, текстиль,  живопис на полотні, цікаві тематичні подарунки та іграшки. Митці дуже стоваришувались за 2 роки із молодими людьми, що мають особливі потреби, тому з радістю продовжили співпрацю і цієї осені.

Мар’ян Пиріг, художник, власник «Ремісницької Родини Пирожків», соліст гурту «Гич-Оркестр» і активіст арт-проекту розповідає: «Коли минулого року мене запросили взяти участь у майстер-класах з молоддю, що має особливі потреби, я був дещо заскочений. До вчителювання не хотів мати ніякого відношення – вважаю це за щось нав’язливе, що суперечить свободі вибору людини. Але конкретно до цього запрошення я віднісся дещо інтимно-делікатно, ніби тебе просять бути за хресного у дитини – від таких речей негоже відмовлятися.

І вже згодом, побувавши на заняттях, які проводили інші митці, і почавши вести свої, я докорінно змінив свою думку. Я був, як ніколи, вражений абсолютною відкритістю молодих неповносправних людей. В голові не вкладалось, що поєднує цих надзвичайних світлих особистостей зі словом “неповносправний”! Біля них радше я себе відчуваю в чомусь обмеженим. Вони так просто і повністю віддаються справі, пускають у власний незабруднений стереотипами і брехнею простір. Їх любов до добра, до кольорів і творчої сили змушує тебе без будь-яких вагань відчути себе в повній мірі щасливим, радісним.  

Я дуже вдячний долі за те, що звела мене з такими надзвичайними людьми. Глибоко поважатиму і захоплюватимусь до кінця своїх днів людьми з особливими потребами, а також людьми, які працюють із ними!».

В нашій країні щороку зростає кількість людей з особливими потребами: на сьогоднішній день приблизно 10% населення України – неповносправні особи, 6% із них – це люди з вадами інтелектуального розвитку. Неповносправні люди в Україні відчувають негативний вплив багатьох соціальних проблем, пов’язаних з освітою, працевлаштуванням, медичним обслуговуванням, матеріально-технічним та інформаційним забезпеченням повноцінної інтеграції у суспільне життя, стигматизацією.

Людмила Сухарєва, координатор Карітасу України по роботі із людьми, що мають особливі потреби, каже: «Цієї осені митці провели із неповносправною молоддю близько 15-ти професійних майстер-класів у Львові, Стрию, Дрогобичі та Івано-Франківську.

Молоді люди з особливими потребами почуваються щасливими, бо залучені до виконання мистецьких робіт. Перш за все – це створення  особливого настрою, покращення їх психологічного стану, комунікативних навичок і загальний розвиток особистості. Також цей арт-проект допомагає краще інтегрувати та соціалізувати неповносправних осіб в місцеві громади, вплинути на зміну свідомості стосовно сприйняття людини з особливими потребами в суспільстві».

Організатори благодійної ініціативи вірять, що арт-проект щороку розширюватиме свою географію і масштаби, стане ще однією невід’ємною частинкою різдвяного настрою для українців. Підтримати продовжуваність арт-проекту і роботи Карітасу України для молоді, що має особливі потреби, та отримати особливі різдвяні вироби Ви можете:
А) у Львові з 18 грудня у холі Львівської міської ради (пл. Ринок, 1)
Б) зробивши благодійну пожертву на р/р 2600801913626 в Центральна Філія ПАТ “КРЕДОБАНК”, МФО: 325365, Міжнародний Благодійний Фонд «Карітас України», ЄДРПОУ 21695710 (вкажіть призначення платежу: благодійний внесок на арт-проект для молоді, що має особливі потреби).

Categories: Новини

Залишити відповідь