Image

У Дрогобичі відбувся круглий стіл про особливу молодь – досвід і перспективи надання їй допомоги

0 Comments

31.10.13, Львівщина
Нещодавно в Карітасі Самбірсько Дрогобицької Єпархії УГКЦ був проведений круглий стіл на тему «Особлива молодь. Досвід і перспективи». Ініціаторами проведення круглого столу стали соціальний  центр денного перебування неповносправних молодих людей «Дивовижні долоні» при Карітасі Самбірсько Дрогобицької Єпархії  та соціальний центр для людей з особливими потребами при Карітасі Стрийської Єпархії у співпраці із Львівським обласним департаментом соціального захисту населення.

Опіка неповносправними людьми у Карітасі України системно і комплексно розпочалась з 2008 року завдяки партнерам і донорам з Франції та Іспанії. Мережа центрів для неповносправних молодих людей об’єднує роботу  4 спеціалізованих соціальних центрів у Львові, Дрогобичі, Стрию, Івано-Франківську. Роботою на стаціонарній основі   охоплено понад 100 неповносправних осіб, також їх батьки і рідні.

Для людей, що мають особливі потреби, забезпечується навчання, працетерапія, музикотерапія, арт-терапія, навчання по самообслуговуванню і здобуттю соціально-побутових навичок, зустрічі з молоддю з інших установ та осередків, дозвілля, рекреаційні ігри, долучення до фестивалів, ярмарків, участь в літніх таборах, екскурсіях тощо.  Для батьків неповносправних осіб забезпечено соціальний і психологічний супровід, інформаційну і юридичну підтримку, вони долучаються до участі у заходах Карітасу, поїздках і таборах, зустрічаються на спільних зустрічах та семінарах.

До участі в круглому столі у Дрогобичі були запрошені  представники соціальних служб м. Дрогобича та м. Стрия, депутати Дрогобицької  міської ради, представники громадськості та ЗМІ, батьки неповносправних дітей.  На порядок денний було винесено такі питання, як передання досвіду праці з особливою молоддю, залучення добровольців до діяльності із людьми з особливими потребами, накреслення перспектив розвитку.

Під час дискусії представник Карітасу Іспанії Августін Гутієрес поділився досвідом надання реабілітаційних послуг людям з особливими потребами в Іспанії. Проблемами і потребами неповносправних осіб в їх країні займається  і координує роботу держава в співпраці з громадськими організаціями, які долучаються до виконання таких проектів і надання послуг. «Проблема неповносправних людей – це проблема цілого суспільства, тому потрібен комплексний підхід до цієї теми», – стверджував Августін, підкреслюючи також і аспект фінансування такої роботи з неповносправними українцями, за який відповідальні держава і коженз громадян, а не іноземці.

Представники соціальних служб, а саме начальник Управління  праці та соціального захисту населення м. Дрогобича Терлецький Іван Миколайович  звернув увагу на те, що  держава  надає матеріальну допомогу і підтримку людям з неповносправністю та поділився досвідом своєї роботи. Директор обласного центру соціальної реабілітації дітей інвалідів «Сонечко»  м.Трускавця Герасим’як Микола Григорович ознайомив із роботою свого центру, розповів про свої плани для подальшого розвитку та надання послуг реабілітації дітям віком від 3 до 18 років.

Цікаву дискусію викликало питання  про залучення волонтерів до роботи з неповносправними особами. Директор Карітасу Самбірсько–Дрогобицької Єпархії о. Ігор Козанкевич  вірить в розвиток волонтерської праці в Карітасі, а саме його надихає вчинок добровольця Петра Кузьмина: «Петро присвятив цей рік свого життя для потребуючих. З вересня він живе і працює в місцевому Карітасі і з усією відповідальністю виконує всю роботу, яку йому доручать. В Карітас його привела проблема пошуку роботи, попрацювавши деякий час добровольцем, Петро – як він сам говорить – відчув потребу бути тут, і допомагати іншим».

В свою чергу голова соціальної комісії  Дрогобицької міської ради п. Яцків Юрій дав декілька практичних порад щодо залучення добровольців, а саме через рекламу  волонтерського руху, використовуючи ресурси міських інтернет-сайтів та рекламних щитів.

«Нині важливим є питання про перспективу розвитку  роботи з  молоддю з особливими потребами, а саме про подальшу долю  нашої молоді. З часом, коли дитина виростає, а батьки старіють, постає питання подальшого повноцінного життя неповносправної особи і, якщо вона не може самостійно проживати, надання можливості проживання в громаді з підтримкою. В Україні все ще не звичними залишаються спроби організувати проживання людей з особливими потребами не в інтернатах, а в громаді. Недоліки інтернатного проживання відомі – це ізоляція, замкнутість, відсутність у виборі проведення часу, у спілкуванні, обмеження пересування. Дітей з вадами розвитку переводять з дитячих інтернатів безпосередньо у старечі доми в супереч їхнім бажанням.

Тож, ми мусимо іти далі і думати не лише про соціалізацію молоді тут і зараз, а їх подальше життя – на що хочемо акцентувати свої сили, наших закордонних донорів і партнерів в Україні. Як казав п. Августин з іспанського Карітасу – аби всі ми були солідарні і небайдужі до ближніх, що мають особливі потреби!», – цими словами завершив круглий стіл о. Ігор Козанкевич.

Categories: Новини

Залишити відповідь