Image

Задля захисту прав дітей в Івано-Франківську об’єдналися Карітас, міська влада та німецькі колеги

0 Comments

04.10.2013, Івано-Франківськ
«Першим кроком для повної реалізації себе як повноцінного громадянина є ознайомлення з основними правами та обов’язками. Ми всі добре розуміємо, що бути захищеним неможливо, не знаючи межі своїх прав і свобод, дозволеного і забороненого в інтересах суспільства. Тому активну і дієздатну у правовому відношенні людину необхідно формувати з дитинства. Кожна дитина потребує піклування і доброзичливого ставлення до себе, відчуття своєї необхідності. Ці чинники впливають на  розвиток дитини, формування її особистості, моральних та етичних норм», – переконана Наталія Козакевич, виконавчий директор Карітасу Івано-Франківськ УГКЦ.

Впродовж двох днів наприкінці вересня в Івано-Франківську відбувався семінар «Реалізація положень Конвенції ООН про права дитини. Соціально-правова підтримка сімей та попередження насильства над дітьми». Ця подія ознаменувала початок проекту «Кожна дитина має право на піклування батьків, громади і держави». Таку соціальну ініціативу реалізує Івано-Франківський Карітас за підтримки Служби у справах дітей виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради.

У місцевому Карітасі кажуть, що метою спільного з міською владою проекту є забезпечення дотримання прав дитини в діяльності суспільних інституцій шляхом підвищення рівня правової обізнаності громадськості в царині захисту прав дітей. Завданням нового проекту є підвищення правової освіти педагогічних працівників в галузі сучасної концепції прав людини та дитини, ознайомлення підлітків з основами чинного законодавства щодо забезпечення прав дітей та механізмів їх реалізації, створення умов для реалізації творчих здібностей дітей, формування практичних навичок виходу з кризових ситуацій. Усі заплановані заходи мають відбутись до кінця 2013-го року.

В ході семінару, що відбувся нещодавно в Карітасі Івано-Франківськ, УГКЦ учасники з числа громадських інспекторів з охорони дитинства дитячих навчальних закладів і педагогічних працівників центрів по роботі за місцем проживання об’єднали свої зусилля і ресурси для вироблення спільних переконань щодо здійснення захисту прав дітей, визначення пріоритетних методів роботи, що засвідчуватимуть повагу до дитини.

До участі у семінарі були запрошені досвідчені тренери, які допомагали учасникам розібратись у  тонкощах правових та нормативних актів стосовно захисту прав дитини. Ольга Ганкевич, викладач кафедри судочинства юридичного інституту Прикарпатського університету, познайомила з основними механізмами захисту прав дитини. Спільно учасники визначили основні ознаки понять «дитина-сирота», «дитина, позбавлена батьківської опіки», «права дитини», «представництво інтересів дитини», «захист прав дитини». Також тренерка ознайомила  з міжнародними документами у сфері захисту прав дітей, зокрема з реалізацією положень Конвенції ООН про права дитини в національному законодавстві.

Про правову допомогу щодо захисту прав дітей та про права дітей в кримінальному  провадженні  поінформував директор обласного  центру з надання вторинної правової допомоги, Михайло Євчук. Про немайнові права та обов’язки батьків, інших родичів стосовно дітей та правові підстави житлових і майнових прав дітей – завідувач сектору з питань усиновлення опіки і піклування служби у справах дітей Івано-Франківської обласної державної адміністрації   Марія Євчук.

Також педагогічні працівники, громадські інспектори мали можливість на зустрічі у Карітасі перейняти практичний досвід роботи відстоювання пріоритетності прав дітей, лобіювання та захисту їх інтересів, зокрема, від заступника начальника служби у справах дітей Івано-Франківського міськвиконкому Ірини Дутчак.

Зважаючи на зростання тенденцій до втягнення неповнолітніх до злочинів, пов’язаних з торгівлею людьми, до участі у семінарі  було залучено фахівців Карітасу з надання реінтеграційної допомоги потерпілим від торгівлі людьми. Вони надали інформацію про те, що кількісні і якісні факти щодо злочину торгівлі людьми конкретно на Прикарпатті. Важливою передумовою протидії втягнення дітей в злочини торгівлі людьми є проведення превентивних та профілактичних заходів в учнівському середовищі, – переконані експерти. Учасників семінару ознайомили також з механізмами застосування інтерактивних методик та арт-технологій, які ефективно застосовуються Карітасом при організації заходів з запобігання торгівлі людьми  з дітьми та молоддю.

Розповідає Наталя Козакевич: «Ми у своїй роботі приділяємо велику увагу правовій освіті серед дітей та молоді, організовуючи різноманітні заходи, які спрямовані на забезпечення дотримання захисту прав дітей, соціальну підтримку дітей та їхніх родин. Реалізація нового проекту допоможе нам у цьому, адже спрямований він саме на підвищення правової компетентності дитини, і особливо тих, які опинилися у складних життєвих обставинах.

Ми раді такій співпраці з Івано-Франківською міською радою і вдячні фундації „Люди в потребі” м. Трір (Німеччина) за їх підтримку! В ході реалізації проекту планується до інформаційно-просвітницької  діяльності залучити  близько 125 дітей віком від 14-16 років для  проведення навчальних тренінгів на правову тематику, будуть задіяні 5 підліткових клубів. Щоби забезпечити  життєздатність  проекту та  перетворити дітей з пасивних спостерігачів та слухачів у  соціально – активних  молодих людей, ми будемо застосовувати інтерактивні методики: правовий турнір, квести та конкурси соціальної реклами”.

Categories: Новини

Залишити відповідь