Image

Карітас у Коломиї спрезентував новий проект по захисту прав малозабезпечених людей

0 Comments

23.09.2013, Івано-Франківська область
Нещодавно Карітас Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ провів круглий стіл на тему: «Створення механізмів ефективної підтримки вразливих груп населення та медико-соціальних інституцій в малих містах України». Участь у круглому столі, який пройшов у прес-центрі Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ, взяли представники державних лікарень, інтернатів, геріатричних пансіонатів, а також представники влади, які безпосередньо займаються проблемами малозабезпечених людей. Метою проведення круглого столу є вивчення потреб і можливостей організацій, які надають медико-соціальні послуги.

Новий проект, який реалізовує Карітас Коломийсько-Чернівецької єпархії, полягає в створенні баз даних всіх,  хто потребує допомоги та людей, організацій, які можуть надавати цю допомогу. Також проект передбачає налагодження співпраці між громадськими організаціями і державними інституціями на місцевому рівні для створення уніфікованої системи заповнення прогалин в існуючій системи надання послуг.

Донором такої діяльності є фонд Фонд Рози Люксембург (Німеччина). Проект є пілотним, реалізовується, окрім Івано-Франківської області, ще на Волині та Одещині.

«Дана ініціатива спрямована на те, щоб ми могли у наших невеликих містах віднаходити ту допомогу, яку не можемо знайти у державних чи приватних організаціях. Ми будемо займатися у більшій мірі потребами саме організацій. До прикладу, якщо лікарня потребуватиме обладнання, а у нашого партнера воно є, то ми допоможемо його скерувати за адресою, щоб воно служило ефективно і за призначенням.

Більше того – ми зацікавлені в тривалій і комплексній співпраці, яка б оптимізувала дійсно забезпечення потребуючих людей необхідними послугами, а не просто залишилась б в угодах чи акціях передачі гуманітарки», – стверджує  о. диякон Сергій Триф’як, директор Карітасу Коломийсько-Чернівецької єпархії.

Карітас у Коломиї впродовж багатьох років реалізовує низку соціальних проектів для одиноких важкохворих людей похилого віку і їх родичів чи опікунів, для дітей трудових мігрантів і дітей, молоді з кризових сімей, для малозабезпечених людей, опікується дітьми з особливими потребами, організовує благодійні акції, роздачу гуманітарної допомоги, допомагає потерпілим при надзвичайних ситуаціях тощо.

Роман Лазорко, директор Коломийського геріатричного пансіонату, зазначив під час круглого столу, що вже віддавна ведеться тісна співпраця між його організацією та Карітасом і вона має гарні плоди, а після успішної реалізації зазначеного проекту з’явиться можливість пошуку нових партнерів та благодійників – не лише за кордоном, а врешті і в Україні, де також достатньо ресурсів, лиш часто абсолютно неправильний механізм їх використання.

Участь у круглому столі передбачала заповнення анкети «Оцінка стану надання допомоги особам з особливими потребами та визначення нагальних потреб, які можуть бути вирішеними на місцевому рівні» та підписання меморандуму про партнерство і співпрацю між місцевим Карітасом та соціальними і медичними організаціями області. Місцеві ЗМІ висвітлили суть і перебіг проекту, що зумовлено суспільним інтересов і великою потребою у лобіюванні прав малозабезпечених людей.

Categories: Новини

Залишити відповідь